Als vandaag nog af en toe in de publieke opinie wordt verwezen naar de Duits-Amerikaanse politieke denker Hannah Arendt (1906-1975), dan is dat naar aanleiding van haar theorie over de banaliteit van het kwaad, die ze ontwikkelde toen ze het proces tegen nazikopstuk en architect van de Holocaust Adolf Eichmann volgde.

Als vandaag nog af en toe wordt verwezen naar de Duitse filosoof Martin Heidegger, dan is het ofwel om te zeggen dat hij met Sein und Zeit een bepaald uitdagend boek schreef over hoe wij mensen naar de dingen kijken, ofwel om te zeggen dat hij te veel sympathie koesterde voor het gedachtegoed van de nazi's.

En als eens naar beide denkers tegelijk verwezen wordt, dan is het om te zeggen dat de eerste ooit de leerlinge en minnares was van de laatste, en omdat het Amsterdamse Mugmetdegoudentand een toneelstuk over de twee maakte.

Hannah en Martin werd in 2010 geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival, en actrice Lineke Rijxman kreeg voor haar prestatie een prestigieuze Théo d'Or uitgereikt. Ze staat op het podium naast Willem de Wolf, die pas nog op Het Theaterfestival te zien was in The Marx sisters van tg Stan en de Koe. Hannah en Martin wordt nu hernomen en past in de filosofie van een jaarprogramma vol filosofie van Kaaitheater. Mugmetdegoudentand past voor een voor de hand liggende een-op-eenvertolking van het beruchte duo. Via een omweg hebben ze het wel over hun relatie en de geheimhouding daarvan, hun gedachtegoed en de complexiteit daarvan, hun erfenis en de actualiteit daarvan.

Hannah en Martin

data: 30/9 en 01/10, 20.30

waar: Kaaitheater, Brussel-Stad

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni