Daarkom Gevel
© archief BDW

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz brengt tussen 5 en 7 februari een bezoek aan het Marokkaanse Rabat. Hij zal er onder meer de toekomst van het Vlaams-Marokkaanse Cultuurhuis Daarkom bespreken. Daarbij liggen verschillende pistes op tafel. Ook de piste om het huidige gebouw aan de Wolvengracht te verlaten, is "bespreekbaar".

Over Daarkom bestaat al langer discussie. Het was toenmalig minister van Cultuur Bert Anciaux die in 2006 Daarkom (in het Arabisch "jullie huis") lanceerde. Vrij snel was er discussie over het huurcontract voor het pand, gelegen aan de Wolvengracht met uitzicht op het Muntplein. Er was namelijk een contract getekend voor 15 jaar (tot 2021).

Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) spreekt al langer van een "geldverslindend project" en heeft ook al langer vragen bij de "beperkte werking" van Daarkom. Zo wees Vanlouwe onder meer op het feit dat de Vlaamse overheid tussen 2006 en 2014 7,4 miljoen euro op tafel legde en de Marokkaanse overheid amper 362.000 euro.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz werkt al langer aan een nieuwe toekomst voor het Vlaams-Marokkaanse Culturenhuis. Vorige zomer is er ook een hoge ambtenaar van de Marokkaanse overheid naar Brussel gekomen om het dossier te bespreken. En minister Gatz gaat zelf van 5 tot 7 februari naar Rabat, waar hij onder meer contact zal hebben met minister Anis Birou, bevoegd voor de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland.

Gatz: 'Ander gebouw is een optie'
Bedoeling is om het te hebben over een gezamenlijke toekomstvisie voor Daarkom. In antwoord op vragen van Karl Vanlouwe (N-VA) en Joris Poschet (CD&V) legde Gatz al uit wat zijn krijtlijnen zijn voor dat gesprek. Zo wil hij het financiële draagvlak voor Daarkom versterken door de organisatie aan te zetten "extra inkomsten te zoeken". Ook over de "aansturing" van de organisatie zal worden gesproken.

Verder zal gekeken worden naar het gebouw. Is er een mogelijkheid het huurcontract vroegtijdig te beëindigen en wat met de extra kosten die dat met zich meebrengt? "De piste om het gebouw te verlaten en er een andere invulling aan te geven, is bespreekbaar", aldus Gatz.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni