Vogelproject 2 fluit naar mij

Fluit eens naar de buurtmus

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
08/10/2015

Brussel mag zich klaarmaken voor oplichtende ‘buurtmussen’ die de sociale cohesie in een wijk kunnen prikkelen. Of kort gezegd: fluit in je straat eens naar het vogeltje. Dat is de inzet van ‘interaction designer’ Thomas Laureyssens, die na Gent en Hasselt ook in Brusselse gemeenten een ‘ludiek fluitnetwerk’ lanceert.

Designer Laureyssens hing vorig weekend bij kunstenwerkplaats Nadine (Herderstraat) in Elsene een grote plastiek mus boven de ingang. Ook gemeenschapscentrum De Kriekelaar in Schaarbeek kreeg in september al zo een mus tegen de muur. Wie naar het vogeltje fluit, ziet het object oplichten. Hoe meer je fluit, hoe meer lichtpuntjes in verschillende kleuren en vormen verschijnen – en een teller registreert dit ook. Er kan ook een spel aan gekoppeld worden. Hoe meer je fluit, hoe meer punten (sociale contacten) er genoteerd worden voor die ‘buurtmus’. Bedoeling is om in de gemeente een netwerk aan vogels op te hangen, zowat overal verspreid in ‘vogelvriendelijke’ straten.

Buurtmussen
Laureyssens’ mussenproject past in het kader van zijn doctoraatsonderzoek voor de LUCA School of Arts van de KU Leuven.

Vogelproject detail
De designer is niet aan zijn proefstuk toe met het sociaal stadsspel. Zijn Whistle.city is een adaptatie van het spel Zwerm (zwermgent.be) dat oorspronkelijk ontwikkeld werd door iMinds, Alcatel Bell labs, de Stad Gent en de Luca School of Arts. Gent was in 2013 de eerste stad waar massaal gefloten werd naar de buurtmussen. Nadien volgde de stad Hasselt (demussen.eu). Ook daar werd het sociale cohesieproject ‘De mussen van Hasselt’ een succes. Naar de mussen werd 169.000 maal gefloten in zes maanden tijd.

De designvogels zijn een open source hardware en software, zodat iedereen het object kan maken of verfijnen (niet verkopen). Laureyssens organiseert workshops waarin burgers, (wijk)verenigingen, scholen, studenten, hackers, kunstenaars, sociale werkers en dies meer de mus in elkaar leren steken. Als de mussen netwerk-geconnecteerd worden met een platform, kunnen de opgeslagen gegevens gevisualiseerd worden. Op die manier kun je zien hoeveel maal naar één bepaalde mus werd gefloten en naar de overige mussen in de stad.

Warme oproep
Ervaring leerde dat de plek waar het vogeltje komt te hangen allesbepalend is voor het succes ervan. Bij een drukbezochte bakkerij werkte het project bijvoorbeeld niet. In een kleine straat waar mensen elkaar al eens meer gedag zeggen, lukte het wel. Uiteraard helpt promotie en enthousiasme het vogeltjesgebruik een stuk vooruit. Er kunnen promotiestickers aan het raam worden gehangen. Er kan een verwijzing in de straat gemonteerd worden. Of organisaties en buren kunnen de handen in elkaar steken om er lokaal mee te scoren. Ludiek is het alleszins. Sowieso blijkt de mus een lichtpuntje in het straatbeeld te zijn. Mensen zijn snel geneigd om er naar te fluiten (als ze al kunnen fluiten). Het project kan dus meer betekenen dan het onderwerp van de week in de straat.

Vandaar dat de gemeente Elsene (voor 2016) en GC De Kriekelaar voor het project ‘Quand les zoziaux” in Schaarbeek een warme oproep (zie infoblok) naar stedelingen en verenigingen doen om in meer straten een mus op te hangen. Ook de rest van het gewest mag meedoen.

Info mussenproject voor Schaarbeek, voor Elsene en voor overige gemeenten

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni