Europalia Turkije zet rijke cultuurtraditie in de kijker

© brusselnieuws.be
25/11/2014

Europalia zet eind 2015 begin 2016 Turkije in de schijnwerpers. Het totaalbudget bedraagt 12 miljoen euro. Tien jaar geleden was al eens Europalia Turkije gepland, maar Belgische politici zetten daar een stokje voor door het gebrek aan respect voor de minderheden.

De 25ste editie van Europalia heeft Turkije als gastland. Het programma van het cultuurfestival, dat plaatsvindt van 6 oktober 2015 tot 31 januari 2016, is dinsdag voorgesteld.

Voor volgend jaar viel met Turkije, een land met een opkomende economie én een rijke cultuurgeschiedenis. "Anatolië heeft 13.000 kunstsites met miljoenen historische en artistieke voorwerpen", zegt Omer Celik, de Turkse minister van Cultuur. "We kijken ernaar uit onze schatten en kunstvoorwerpen aan het Belgische publiek te tonen."

Inspiratiebron
De hoofdbrok van het festival ligt nog altijd bij erfgoed en hedendaagse kunst. De hoofdtentoonstelling van het festival is Anatolia - Home of Eternity in het Paleis voor Schone Kunsten. Dirk Vermaelen, de nieuwe artistiek directeur van Europalia, wil nieuwe accenten leggen. "We zullen inzetten op de uitwisseling tussen de artistieke scenes van beide landen en meer kansen geven aan artiesten om nieuw werk te creëren."

De tweede hoofdtentoonstelling zoomt in op Istanboel, een belangrijke katalysator voor de Turkse artistieke productie. In de tentoonstelling Imagine Istanbul (werktitel) zien we hoe de stad een inspiratiebron vormde (en nog steeds vormt) voor de fotografie, film, literatuur en muziek. Samen met de ontwikkeling van het medium fotografie volgt de expo de ontwikkeling van een miljoenenstad aan de Bosporus.

Andere focus is de nadruk op de jeugd. Bedoeling is voorts een duurzame samenwerking tussen de artiesten van het gastland en Europa te creëren. Daartoe wordt een reeks artiestenresidenties op Turkse bodem opgestart.

Turkije stond eerder al geprogrammeerd als gastland. Dat was in 1996. Belgische politici maakten bezwaar, omdat ze vonden dat Turkije zijn minderheden niet goed behandelde. De toenmalige Turkse commissaris-generaal deed alle moeite van de wereld om aan te tonen dat die minderheden wel in het programma zouden vertegenwoordigd worden. Turkse kunstenaars en wetenschappers reageerden ontgoocheld op de Belgische afwijzing.

Tijdens de voorbije edities kwamen BRIC-landen Rusland (2005), China (2009), Brazilië (2011) en Indië (2013) aan bod.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni