Tent Muntschouwburg Peter de Caluwe

Een Muntpaleis zonder koninklijke loge

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
03/02/2016

Vanaf maart speelt De Munt ook in het Muntpaleis op de site van Thurn & Taxis, een reuzentent van 3.200 vierkante meter. Daarmee speelt het operahuis nu volledig Extra Muros tot december. Ook voor volgend seizoen zullen abonnees nog genoegen moeten nemen met stoeltjes zonder fluweel, goud en kristal. Al belooft de tent aparte spektakelwaarden.

S inds de maand mei 2015 heeft de Munt haar operahuis voor verbouwingswerken verlaten om een nomadentour te maken in diverse Brusselse zalen: het Koninklijk Circus, Bozar, Flagey, het Muziekconservatorium, de Hallen van Schaarbeek en dies meer. Aanvullend daarbij is dat het Extra Muros-seizoen 2015-2016 de laatste drie producties (22 maart tot juni) in een reuzentent gaat presenteren, het Muntpaleis gedoopt. Die staat helemaal achteraan op de site van Thurn & Taxis opgesteld, achter het Maritiem station.

De site is meer dan andere tijdelijke locaties goed toegankelijk met de auto (parkeerplaats te over). Met het openbaar vervoer is het minder evident. Ook de resterende afstand te voet, op en rond de site, is bij slecht weer niet te onderschatten. Maar het Muntpaleis biedt ook comfortverbetering, ter compensatie van de pompeuze operazaal. In de tent kunnen 1.060 tot 1.100 toeschouwers. Op een hellende vloer hebben de abonnees en muziekliefhebbers-voor-een-dag allemaal een goede kijk op de scène. Alle stoelen staan op rijen in dezelfde richting.

In de Munt zitten zeker tweehonderd personen op zitjes achter palen en muurtjes, met maar deels een zicht op de scène. In Thurn & Taxis huizen ook een paar café-restaurants, wat voor vroegkomers of laatblijvers altijd mooi meegenomen is. De tent biedt toiletten, een bar, een inkomfoyer, en uiteraard theaterruimtes achter de scène. De kleedkamers komen in containers buiten. Een koninklijke loge is er niet. De koningin komt pas in december voor het eerst opnieuw naar de Munt, voor de heropening van de zaal, zo verantwoordt intendant Peter de Caluwe de gedemocratiseerde stoelenopstelling in de ‘volkstent’.

Airbnb-congres
De huur van de tent heeft veel voeten in de aarde gehad. Er werd gehoopt op een tent die in Parijs furore had gemaakt. De Munt ging eerst ook scheep met de Opéra de Wallonie, wier tent een miserabel lappendeken bleek. Daar zag de Munt uiteindelijk van af, met alle financiële consequenties van dien voor de verhuurder. Uiteindelijk werd net voor de winter beslist dat tentenbouwer Veldeman Structure Solutions uit Bree de aanbesteding in de wacht sleepte. Veldeman is een van de Belgische marktleiders in de tentverhuurbusiness, met referenties als Puppelpop, Werchter, sportevenementen, beurzen en zelfs een Airbnb-congres in Parijs. Voor klassieke concerten deed dit type constructie nog geen dienst.

“De akoestische klanktesten worden nog uitgevoerd,” weet de Caluwe. “De tent is veertig bij tachtig meter, met een konisch binnendak; de aankleding van de zaal gebeurt door andere bedrijven,“ stelt Rental manager Hans Mertens van Veldeman. “Tot eind 2016 blijft de tent staan: ze stoort niet voor andere evenementen als Couleur Café.”

Over de precieze huurkost van de tent laat de Munt zich niet uit. “Als we zeven maanden niet zouden kunnen spelen, dan hadden we 15,4 miljoen euro verlies (met een personeelskost van 2,2 miljoen euro per maand),” luidt de verantwoording. Gezien de tent nog uitbreidingen krijgt; is het hele kostenplaatje nog niet rond. Sowieso zijn de uitgaven om buiten het operahuis te spelen duurder dan gebudgetteerd.

Scène-ontwerp
Inmiddels zijn de werken aan de Ateliers van de Munt beëindigd. De gevel in de Leopoldstraat is gerenoveerd. De toegang tot de kantoren is opnieuw open. Er moeten enkel nog werken uitgevoerd worden aan het vensterchassis; er wordt gewacht op zomerweer. Blijft nog de verdere afwerking van het theater in de Munt, dat er nu als een bouwput uitziet. De volledige scène en een deel van de zaal is weggehaald. De verbouwingswerken starten binnenkort. Eerst volgt een stabiliteitsstudie van de ondergrond. Bedoeling is dat het toneelhuis een zijlift krijgt, die wordt naast de scène geïnstalleerd.

Intendant Peter de Caluwe is tevreden over het nieuwe scène-ontwerp. “We krijgen eindelijk een hydraulisch systeem voor de scène. Dat is ook altijd het belangrijkste geweest waar we bij de Regie en de overheid voor hebben gepleit. Hiermee kan het operahuis weer dertig jaar verder. Door de kleine zaalcapaciteit kunnen we het niet hebben van grote publieksinkomsten. We moeten dit compenseren met technisch vernuft op de scène.”

Probleem is dat de verbouwing over de start van volgend seizoen gaat aanmodderen. Het Muntpaleis kan nog dienst doen tot eind 2016. Ook de diensttunnel onder de Leopoldstraat heeft zijn ideale bouwtermijn (dus tijdens de huidige werken) niet gehaald. De Caluwe: “Het overleg met de vele overheden (federale, gewestelijke, Vlaamse instellingen, Stad Brussel) maakt de bouwaanvraag complex. We mikken nu op mei en juni 2017 voor het graven van de tunnel.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni