1475 BJM Nordmann

De Brussels Jazz Marathon, een eclectische driedaagse voor melomanen met een stevig muzikaal uithoudingsvermogen, mag dit jaar twintig kaarsjes uitblazen. AGENDA serveert een taart met evenveel tips.

1. Mâäk Quintet

24/5, 20.30, Grote Markt

Trompettist Laurent Blondiau maakt al achttien jaar nationale en internationale podia onveilig met zijn improvisatiecollectief Mâäk. Het verrassingselement is daarbij nog steeds een sterke troef. Op hun meest recente cd, Nine, staan achttien nummers. Wat ongewoon voor muzikanten die het vooral moeten hebben van uitgesponnen stukken. En toch komen ze ermee weg, op cd maar bovenal live. Een gedroomd evenwicht tussen totale vrijheid en de beperking van de partituur.

2. Bram Weijters Quartet

22/5, 22.00 & 23.30, Épaulé Jeté

Gevormd aan de Antwerpse en Brusselse conservatoria, en door tal van masterclasses en projecten, tot in de hiphop- en rockscene toe, verkent en improviseert Bram Weijters erop los. Zijn lyrische pianospel was onlangs nog te horen in het fijne gezelschap van trompettist Chad McCullough, maar krijgt hier rugdekking van zijn Belgische ploeg, waarin de Amerikaan vervangen wordt door Carlo Nardozza, drummer John Bishop door Lionel Beuvens en bassist Piet Verbist de constante blijft.

3. Nordmann

22/5, 21.30, KultuurKaffee @ Klein Theater Mercelis

Meanderend tussen jazz en rock, avant-garde en improvisatie, werd dit voortdurend van perspectief wisselende kwartet niet zomaar de runner-up in de jongste Rock Rally. Met een bezetting die aanleunt bij die van een rockgroep – gitaar, bas, drums en sax – en veel zin voor avontuur spreidde het gezelschap, dat in 2012 opgericht werd in Gent door vier jazzstudenten, op zijn eerder dit jaar verschenen debuutalbum Alarm! al een opvallende maturiteit tentoon.

4. I H8 Camera (feat. Stef Kamil Carlens)

23/5, 21.00, Monk

Volgens de legende ontstond dit improvisatie-ensemble rond Heaven Hotel-bazen Rudy Trouvé en Elko Blijweert in 2004 "voor gelegenheden wanneer één (of twee) bandleden van The Love Substitutes afwezig zouden zijn en er alsnog een kans op spelen bestond." De steeds wisselende constellatie – dit keer vervoegen onder anderen Stef Kamil Carlens en de Brusselse gitarist Teuk Henri het gezelschap – ligt dan ook per definitie vast, de setlist, de sfeer en het eindresultaat per definitie nooit.

5. Boogie Belgique

23/5, 21.15, Grote Markt

Met zijn pretentieloze instrumentale blend van hiphop- en dubritmes, frivole elektroswing en oude jazzsamples heeft de Antwerpse producer Oswald Cromheecke alias Boogie Belgique via het internet een groter publiek gevonden dan we hier beseffen. Live samplet hij alles zelf aan elkaar, bijgestaan door een drummer, een toetsenist en een trompettist, die zijn filmisch aandoende en op buitenlandse nichelabels uitgebrachte muziek een funky, opzwepende toets geven.

6. Yves Peeters Gumbo

23/5, 21.30, KultuurKaffee @ Klein Theater Mercelis

Geen jazz zonder New Orleans. Drummer Yves Peeters beseft dat maar al te goed. Samen met bevriende muzikanten van verschillende leeftijden duikt hij onder de noemer The Big Easy Revisited in de muzikale geschiedenis van de stad waar het allemaal begon. Verwacht je niet aan getrouwe dixielandcovers, maar laat je verrassen door een eigen kijk op dit rijke erfgoed. Het ideale uithangbord van de Brussels Jazz Marathon.

7. Yôkaï

23/5, 20.00, Potemkine

De basis voor Yôkaï werd gelegd tijdens een jamsessie bij Recyclart onder leiding van drummer Yannick Dupont. Zes muzikanten uit de Brusselse jazz- en groovescene vonden zich terug in hun passie voor hypnotiserende grooves, trance en Oost-Afrikaanse toonladders. Die passies hebben ze op hun eerste ep verder uitgewerkt, met als resultaat psychedelische Ethio-jazz met veel jazzimprovisatie. Mulatu Astatke in een freejazztrip!

8. Skangoeroes

23/5, 20.00, Lava

"Bring along your dancing shoes, we'll put you in a dancing mood!": dat is de lijfspreuk van de Skangoeroes, in het leven geroepen om mensen te doen dansen. Wat begon onder vrienden en familie groeide uit tot een band die veelvuldig gevraagd werd om zijn mix van ska, reggae, latin en punk op het publiek los te laten. Op de grens van Doe Maar, The Police, Sex Pistols en Buena Vista Social Club. Brabantse kangoeroes die wel iets van skanken afweten!

1475 Phil Abraham
9. Phil Abraham

23/5, 22.00, Jazz Station

Trombonist Phil Abraham is een van onze vaste waarden met internationale renommee. Swing, blues, harmonie en improvisatie vormen de klassieke ankerpunten van zijn jazzvocabularium. En originele invalshoeken, zoals op zijn nieuwste cd Roots & wings, waar hij het klassieke gedicht 'Le corbeau et le renard' van Jean de La Fontaine naar een moderne jazzcontext vertaalt. Dat hij een begenadigd scatter is, maakt van zijn cd's en vooral zijn optredens telkens weer een aparte ervaring.

1475 BJM OPMOC-Brusilia
10. OPMOC

22/5, 21.30, Sint-Katelijneplein & 23/5, 19.15, Luxemburgplein

Twee jaar na zijn succesvolle debuut Journeys stelt de Brusselse bende van OPMOC een nieuw album voor op de Jazz Marathon. Nergens voelt OPMOC zich beter in zijn vel dan op het podium, No Borders is dan ook live opgenomen. Nu kunnen zijn energieke shows ook de woonkamers betreden, niet enkel via klank maar ook via een dvd. Na verschillende Europese tournees en zelfs een trip naar Zuid-Amerika keerde de band terug om in eigen stad deze stevige mix van funk, reggae, salsa, rock en hiphop op te nemen. Feest verzekerd!

1475 BJM Diab Quintet
11. Diab Quintet

23/5, 21.00, Pantin

Dit nieuwe kwintet rond de diatonische accordeonist Jonathan De Neck vermengt folk, jazz, world en klassiek als was het de normaalste zaak ter wereld. Deze band moet je live ervaren, een reis rond de wereld en doorheen de tijd waarbij verschillende sferen elkaar kruisen. Hun debuutplaat, Fourmilières, is begin dit jaar uitgekomen op het Luikse label homerecords.be. Kamermuziek klonk nog nooit zo werelds, en hedendaagse klassiek krijgt de vrijheid van jazz.

1475 BJM Yuri Honing Acoustic Quartet
12. Yuri Honing Quartet

22/5, 21.00 & 23.00, Flagey

U kent hem misschien van zijn passages in de populaire Nederlandse tv-show De Wereld Draait Door, de tenorsaxofonist die doorbrak door popsongs van onder meer ABBA en Björk te 'versongbooken', later toerde met Paul Bley en Charlie Haden en in 2009 dit kwartet oprichtte. Samen met pianist Wolfert Brederode, contrabassist Gulli Gudmundsson en drummer Joost Lijbaart heeft hij na True zopas een tweede album uitgebracht. Op Desire, opnieuw een meticuleus vlechtwerkje van jazz, pop, klassiek en zelfs oude muziek, voel je de hunkering.

13. Bram De Looze Quartet

24/5, 14.30, Grote Markt/Grand-Place

Samen met de Amerikaanse cellist Lester St. Louis, ook aanwezig in zijn ensemble Septych, speelt de jonge pianist Bram De Looze (zie ook LABtrio) in het trio van de Sloveense drummer Dre Hocevar. Onlangs stelden ze de nieuwe cd Coding of evidentiality nog voor in Ljubljana. Nu nodigt De Looze, wiens percussieve spel een match is met de intuïtieve stijl van Hocevar, op zijn beurt de drummer uit. Dit kwartet bestaat verder uit de Zweedse contrabassist Viktor Nyberg, die vooral in Frankrijk naam maakte als sideman, en de Amerikaanse rietblazer Rafael Statin, die zoals De Looze vroeger studeerde aan de New School of Music.

1475 BJMStephane Mercier
14. Stéphane Mercier Sextet

24/5, 16.30, Grote Markt

Ook na verschillende cd's en uiteenlopende samenwerkingen blijft saxofonist Stéphane Mercier een van de stille krachten uit de Belgische jazzscene. Wat hij ontbreekt aan pr-kwaliteiten heeft hij aan muzikaal talent. De meer klassiek gestructureerde jazz is zijn ding, maar hij durft ook buiten de lijntjes te kleuren. Zoals met deze totaal nieuwe groep waarvoor hij enkele sterspelers uit de jonge generatie aantrok zoals Jean-Paul Estiévenart en Steven Delannoye. Een première.

1475 BJM Igor Christel
15. Chrystel Wautier & Igor Gehenot

23/5, 21.30, Fernand Cocqplein

De 26-jarige pianist speelt zich de laatste tijd volop in de kijker. Met zijn trio, waarmee hij twee bejubelde schijfjes uitbracht, maar ook in de supergroep uit de nieuwe lichting, LG Jazz Collective (op vrijdag op de Grote Markt). Daarnaast heeft hij een voorliefde voor het Franse chanson. Die connectie zet hij nu in de verf met een nieuw project samen met jazzvocaliste Chrystel Wautier. Op het programma staan nummers van Wautier zelf en werk van haar grote voorbeelden, onder wie Joni Mitchell. Of hoe pop en jazz elkaar perfect kunnen aanvullen.

16. Bonga

22/5, 21.30, Luxemburgplein

Bonga is voor Angola wat Cesária Évora was voor Kaapverdië: een artiest die zijn land op de muzikale landkaart zette. De band met zijn land gaat bij Bonga nog een stuk verder, hij was een belangrijke stem tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van Angola. Op zijn oude dag laat hij de politieke strijd liever links liggen om te genieten van de mooie sounds die zijn land te bieden heeft: de semba of Angolese blues. De combinatie met Bonga's diepe, zwoele stem is heerlijk. En van de door Bonga's percussiewerk aangespoorde uptemponummers gaan je heupen zwieren.

17. ©© les Frères Smith

1475 BJM les Freres Smith

23/5, 21.00, Bravo

©© les Frères Smith is het beste afrobeatorkest van Parijs. De twaalf gebroeders Smith brachten zonet hun tweede album uit, Free to go, waarop ze hun hoogst persoonlijke interpretatie van afrobeat nog verder uitspitten. Zo contrasteren de zachte, ietwat hese stem van zangeres Swala Emati en de jazzimprovisaties met het vuurwerk van de blazers en de furie van de djembé. Aan de heerlijke mix van funk en Nigeriaanse ritmes voegen ze af en toe een vleugje Ethio-jazz toe. Maar of het nu Oost-Afrikaanse swing is of West-Afrikaanse beats, de groove staat altijd centraal. Er zal gedanst worden bij Bravo.

18. Ruth Tafebe & The Afrosoulmessengerz

23/5, 16.00, Luxemburgplein & 23/5, 22.00, Le Louvre

De Ivoriaanse Ruth Tafebe is met haar diepe soulstem en innemende glimlach een bekende naam in de Brusselse afrosoulscene. Als zangeres stond ze aan het hoofd van verschillende projecten, gaande van elektrosoul tot afrorock, en was ze zelfs te zien aan de zijde van afrobeatlegende Tony Allen. Haar nieuwste project is een afrosoultrio waarmee ze diep in haar West-Afrikaanse roots graaft en op zoek gaat naar de link met soul. Afrosoul met een sneuf afrobeat.

19. Babelouze

22/5, 22.00, Jazz Station

Hij is de stoorzender bij groepen als Mâäk, Tuur Florizoone MixTuur en Rêve D'Éléphant, maar sinds een paar jaar heeft trombonist-tubaspeler en componist Michel Massot er een uitzonderlijk hobbyclubje bij, namelijk Babelouze. Het gaat hier om een fanfare van 28 blazers en vier percussionisten, louter samengesteld uit amateurmuzikanten. De professionaliteit is wel gegarandeerd, getuige de debuut-cd uit 2012. Tijdens de Jazz Marathon wordt het nieuwe Pavane de l'âne fou in première voorgesteld. Treme meets Bregovic in technicolor.

20. Zygomatik

23/5, 21.00 & 23.00, Flagey

Bassist Piet Verbist was jarenlang de sidekick van Jef Neve. Ondertussen bewandelt hij heel wat andere avontuurlijke paden met zijn kwintet Zygomatik. Een van de titels op de nieuwe cd Cattitude luidt 'Witches stew'. En dat is precies wat je krijgt van deze heren: een energieke mix ergens tussen Morphine en Aka Moon met hippe New Yorkse accenten en zelfs een tintje psychedelica. Met in de rangen nu ook saxofonist Cezariusz Gadzina. Dat de groep getekend werd door het Amerikaanse Origin Records, zegt genoeg.

Brussels Jazz Marathon

data: 22 > 24/5

waar: verschillende locaties

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Muziek, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni