1484 Urbanus DeFanfaar-Happy

Boterhammen in het park: Urbanus & De Fanfaar

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
24/07/2015

Urbanus komt naar de stad en wordt daar geflankeerd door een band die er geboren en getogen is: de rockband-met-relativeringsvermogen De Fanfaar. Boterhammen in het Park aan de kiosk van het Warandepark trapt dus af met fun en hittentits.

De Fanfaar is de Brusselse band rond de gebroeders Jeroen en Sybren Camerlynck, Tim Toegaert en Laurens De Schutter. Een paar eerdere, losse samenwerkingen met Urbanus leidden tot een vaste alliantie, die nu al voor het tweede seizoen op rij de festivalweides in de ban houdt – met een triomftocht op het jongste Pinkpop-festival als voorlopige hoogtepunt. "Een jaar of tien geleden hebben zij met De Fanfaar een heavy-metalversie van 'Gigippeke van Meulebeik' opgenomen," recapituleert Urbanus. "Daarna is mijn dochter eens bij hen gaan babysitten, en van het een kwam het ander."

Urbanus figureerde ook al in de videoclips van 'Doodverveellied' en 'Superheld'.
Jeroen Camerlynck
: "Daarmee hebben we het contact na zoveel jaar hernieuwd. En dan hebben we voor zijn plaat Wan troe tie! uit 2013 het nummer 'Boel' mee opgenomen. Toen van die plaat de single 'Zetpilcar' gepromoot moest worden in Café Corsari en bij Q-Music hebben wij voor de livemuziek gezorgd, en dat werkte. Toen kwam de goesting om ook zijn oude knallers te spelen."
Urbanus: "Eigenlijk is de samenwerking voor alle twee plezant. Op iedere lp van mij staat hier en daar wel een rockend nummer. Maar in de studio speelde ik die liedjes in stukken en brokken totdat ze er goed op stonden. Live heb ik nummers als 'Belastingscontroleur' of 'Kodazuur' nooit gespeeld, tenzij akoestisch. Maar nu wilde ik ook eens de festivals doen, nadat ik 40 jaar lang alle theaters had afgezeuld. Als de Stones 'Satisfaction' blijven spelen, waarom zou ik dat dan niet met mijn oude knallers mogen. Het geeft een heel andere kick. En daardoor ben ik nu weer hot. Onlangs kreeg ik nog een brief van een jong gastje: "Urbanus, kunde gij op mijne papa zijn bakkes komen kloppen, want ik wil graag uw oude elpees van hem, maar ik krijg ze niet." Een ander kereltje kwam een plaat laten signeren. Ik had die in 1986 al een keer voor zijn moeder gesigneerd, maar dat telde niet, vond hij."

Hebben jullie mee mogen kiezen welke liedjes op de setlist terechtkwamen?
Camerlynck
: Ja. Er is van alles uitgeprobeerd en sommige liedjes zijn ook gesneuveld. 'Bakske vol met stro' duurde bijvoorbeeld te lang. We hadden daar een reggaeversie van gemaakt.
Urbanus: "'Poesje stoei' en 'Madammen met een bontjas' is een medleyken geworden, maar ik vind dat toch vooral onze 'Hitten-Metallica-tit' goed is geworden. In Holland moesten ze trouwens wreed lachen met de oorsprong van 'Hittentit'. Mijn grootvader had ooit een mop over een Engelse lord die in zijn bad zat. Ineens zette de butler een fles whisky tussen zijn benen. "James what are you doing?" vroeg de lord. "Sorry sir, I thought you said: put the bottle on the bottom of the bath." Maar eigenlijk had die lord een onderwaterscheet gelaten die zo klonk. Ik wilde een liedje maken dat even lekker bekte. Dat werd dus: "D'r botst nen hottentot op onzen otto goddomme." Omdat dat dat wat te kort was voor een heel liedje, heb ik nog wat aan de klinkers zitten prutsen."

Pinkpop bleek een triomf. Waren jullie verbaasd over het succes in Nederland?
Urbanus
: Ik had er nog van 2013 tot 2015 getoerd, nadat ik er tien jaar was weggebleven, maar mijn pikketeken zat daar diep genoeg.
Camerlynck: Op Pinkpop moesten we echt uitpakken. Organisator Jan Smeets zei dat er maar twee bands waren waarover op voorhand werd gepraat: Foo Fighters, die moesten afhaken, en Urbanus. Alle ogen waren dus op ons gericht. De tent zat stampvol met 8.000 man, en 's avonds hebben we er nog een verrassingsconcert gegeven in de 3FM-container. Na vorig seizoen zijn het bijna allemaal nieuwe festivals waar we deze zomer komen. Behalve in Tollembeek. Daar moet je altijd twee keer komen, omdat ze het van de eerste keer niet verstaan.
Het verrassingseffect is daar ook wel wat minder, want daar hebben ze Urbain wel al eens bij de bakker gezien.

En nu Brussel. Kom je hier nog wel eens?
Urbanus
: "Niet meer zo graag. Naar de VRT, dat gaat nog, en voor het stof van mijn kostuum ben ik naar de Chien Vert geweest. Maar ik heb mijn hele jonge leven in Brussel doorgebracht. De bus ging wat ons betreft alleen naar Brussel en niet in de andere richting. Ninove en Geraardsbergen, dat was de Far West. Ik heb in Brussel twee jaar op school gezeten, zes jaar avondschool gevolgd in Sint-Lukas, en drie keer drie jaar gewerkt."

Hebben jullie nog speciale plannen voor Boterhammen in het Park?
Urbanus
: "We gaan daar staan om onze boterham te verdienen, terwijl ik thuis eigenlijk nog een brood heb liggen."
Camerlynck: "Ik vind de Boterhammen wel een fijn festival. Ik vraag me alleen af of diegenen die op hun bankske blijven zitten veel gaan zien. Als je ziet hoeveel volk er soms op een show afkomt."
Urbanus: "Dat was vroeger ook al zo. Ik heb in Brussel nog in Tram 81 gespeeld, een oud kot waar het plafond naar beneden kwam, omdat ze op zolder stoelen waren gaan bijhalen. Hoe dikwijls ik niet heb meegemaakt dat ze voor een caféconcert kaarten hadden verkocht aan 1.500 man, die dan ook nog eens allemaal kwamen opdagen! Ik was altijd de aap om andere apen mee te vangen."

Urbanus & De Fanfaar

data: 24/8, 12.00

--------------

Boterhammen in het park

data: 24 > 28/8

waar: Warandepark, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Muziek, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni