De leerlingen van de afdelingen Audiovisuele Vorming, Beeldende en Architecturale Kunsten, Vrije Beeldende Kunst, Fotografie en Humane Wetenschappen van het Koninklijk Atheneum van Anderlecht (KAA) werkten het hele schooljaar aan een ambitieus vakoverschrijdend project.

Ze maakten de multidisciplinaire dansvoorstelling Streetnoise, en alles wat daarbij kwam kijken – van de choreografie, over de muziek en het decor tot de promotie – werd door de leerlingen zelf gerealiseerd.

Hoe past dit project binnen het project van het KAA?
Femke De Smet
: “Onze school is de enige binnen het Brusselse gemeenschapsonderwijs die al deze kunstafdelingen aanbiedt, maar het is de eerste keer dat we aan zo’n groot project samenwerken. Een vijftig à zestigtal leerlingen is er een heel jaar mee bezig geweest. Iedereen kreeg een taak binnen een van de verschillende werkgroepen. Er was een groep decor, een groep dans, en een audiovisuele groep die de muziek en de visuals heeft gemaakt, en de techniek zal doen. Nog een andere groep staat in voor de promotie en heeft een website, een Facebookpagina en affiches gemaakt.”

Een dansopleiding heeft het KAA nochtans niet. Wie zal er dan dansen?
De Smet
: “Elf leerlingen die nog geen of weinig danservaring hadden, maar die workshops hebben gevolgd, onder andere bij Ultima Vez. Een van de meisjes blijkt zelfs zoveel talent te hebben dat choreografen haar de kans willen geven om later dansles te kunnen blijven volgen.”
“Ik vind het belangrijk dat de leerlingen uit de verschillende richtingen ook eens met andere kunstvormen in contact komen, en dat ze zien dat ze hun opleiding ook in de podiumkunsten kunnen gebruiken. Voor het beeldmateriaal heeft de audiovisuele groep zelfs proefjes gedaan met de leerkrachten fysica en chemie om de effecten daarvan in beeld te brengen. We hebben ook geprobeerd om de leerlingen met professionelen en andere partners in Brussel in contact te laten komen. Zo heeft Jan de Brabander van Bronks bijvoorbeeld geholpen bij het decor.”

De titel Streetdance klinkt alsof de voorstelling ook inhoudelijk dicht bij de leefwereld van de jongeren staat.
De Smet
: “Het idee voor de inhoud van de voorstelling komt inderdaad van de leerlingen zelf. Het gaat over wat er allemaal kan gebeuren in de straat. De leerlingen willen daarbij weg van de clichés die daarover bestaan, als zouden het alleen maar slechte jongeren zijn die zich vervelen, die daar rondhangen. Er zit ook een stukje tekst uit Romeo and Juliet in de voorstelling, en er wordt gezongen.”MB

Streetnoise

data: 25/4, 20.00 + 26/4, 17.00

tickets: €5/6

waar: Academie voor Beeldende Kunsten in Anderlecht

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni