1467 Guy Dermul

Armwoede / Pauvérité / Powerty: 'Moeder waarom werken wij?'

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
02/04/2015

In het doorlopende armoedetraject van KVS staan kunstenaars, wetenschappers, filosofen en ambachtslui dit jaar stil bij de aard van onze arbeid en de vraag waarom wij werken.

Bezieler van Armwoede is theatermaker Guy Dermul, die zelf alvast heel wat werk heeft gemaakt van het programma. Naast drie interessante gespreksavonden met internationale gasten bevat dat ook een recuperatieatelier dat resulteert in een veiling, én een nieuw theaterstuk:.

Le doute, le travail et la tendresse.

Guy Dermul: "Het nieuwe theaterstuk is de aanleiding geweest voor deze hele maand. Toen ik in 2008 de voorstelling Gewonnen brood/Pain Perdu maakte met laatstejaarsstudenten van Franstalige en Nederlandstalige toneelscholen, merkte ik bij hen een grote angst om later zonder werk te zitten. Zo’n paniek heb ik nooit gekend en dat zegt iets over het klimaat dat vandaag heerst. Alles staat in het teken van werk, en het gebrek eraan werkt stigmatiserend. In het huidige politieke discours word je als werkloze bijna de oorzaak van het probleem genoemd.

Het toneelstuk is het resultaat van de gesprekken die ik sindsdien ben blijven voeren met de actrices Audrey Dero en Muriel Cocquet. Twee verhalen over de relatie tussen werkgever en werknemer dienen als kapstok. Het eerste is dat van de privatisering van het overheidsbedrijf France-Télécom waar meer dan 22.000 mensen moesten afvloeien, en daarom zijn weggepest. Ik heb daar documentaires over gezien en je gelooft niet op wat voor wansmakelijke manier zogenaamde overbeschermde werknemers in een land als Frankrijk behandeld kunnen worden. 23 van hen zijn tot zelfmoord gedreven. Het tweede verhaal is dat van les soeurs Papin, dienstmeiden die in de jaren dertig hun bazinnen vermoord hebben.”

17>25/4, 20.30 (21/4, 12.30), 9/13/17 euro, F (N boventitels)

Tête-à-tête 1, 2 en 3

We zijn ook op zoek gegaan naar interessante mensen die iets kunnen vertellen over werk en armoede, tijdens drie gespreksavonden die telkens een ander thema hebben. In de eerste Tête-à-tête zoeken we naar de kentering in het discours van economen die er na de bankencrisis toch is gekomen. In Frankrijk is een beweging ontstaan van een twintigtal vooraanstaande economen die zich ‘Les économistes atterrés’ noemen en het een schande vinden dat de crisis bestreden wordt door meer van hetzelfde.

Philippe Askenazy is één van hen. Hij toonde aan dat de uitgangspunten voor het strenge besparingsbeleid van de EU ondermeer op foute gegevens berusten. Hij is te gast samen met de spraakmakende filosoof Bernard Stiegler, die zich meer en meer moeit met de brede gevolgen van de zich wijzigende economie en het feit dat het beleid daar niet aan is aangepast.

Op de tweede avond gaat het over het verband tussen werk en de Europese migratiepolitiek. Wat betekent het dat mensen van buitenaf hun toevlucht zoeken tot een imploderende arbeidsmarkt? Europees parlementslid voor GroenLinks Judith Sargentini komt daarover spreken en we proberen ook de Nederlands-Amerikaanse sociologe Saskia Sassen naar hier te halen. Haar recentste boek Expulsions heeft het over de duizenden mensen die in Amerika en in Europa van de radar verdwijnen omdat ze niet langer in de opgekuiste statistieken worden opgenomen.

Een heel andere invalshoek heeft het gesprek dat ‚luiheid’ terug een beetje een positieve weerklank zou moeten geven in een tijd dat we alleen maar bezig zijn met werken. Filosofe Petra Van Brabandt is docent semiotiek aan Sint Lucas Antwerpen en is "gespecialiseerd" in Luiheid. Wim Cuyvers is dan weer architect maar iemand die zich al een hele tijd geleden heeft teruggetrokken op zijn zogenaamde 'Montavoix' (‘berg met een stem’), die hij beschouwt als een publieke ruimte waar iedereen welkom is. In zijn ogen zijn er nog te weinig ruimtes zonder lawaai en reclame waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en praten, terwijl dat voor de sociale cohesie toch belangrijk is.

Waarom werken we? 8/4, 20.00, KVS_BOL, gratis (reserveren), F (simultaanvert. N)

Open grenzen?14/4, 19.00, KVS_BOL, gratis (reserveren), N (simultaanvert. F)

Recht op luiheid? 20/4, 20.00, KVS_BOL, gratis (reserveren), N (simultaanvert. F)


Faire Fair van Onbetaalbaar

Onbetaalbaar is een collectief van ambachtslui, designers en schrijvers dat het werk en het ambacht letterlijk hier in huis zal brengen. Zij vragen aan iedereen om voorwerpen te schenken die niet meer werken, maar waar een verhaal bij hoort. In een voor iedereen toegankelijk atelier in de foyer van de Box wordt van die voorwerpen een nieuw object gemaakt. De verhalen en de anekdotes die erbij horen worden door de schrijvers gedocumenteerd in een logboek. Uiteindelijk worden de voorwerpen geveild en krijgen de kopers het logboek erbij. Het is een project dat stilstaat bij de waarde en de echte kost van arbeid in tijden van automatisering en goedkope import.”

Atelier 16 >23/4 (niet op 19/4), 11.00 > 19.00, KVS_BOX

Expo 24 & 25/4, 16.00 > 20.00, KVS_BOL

Veiling 26/4, 15.00, KVS_BOL

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni