Couleur Cafe 2014

25ste editie Couleur Café: 'Dansen in de regen'

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
02/07/2014

Couleur Café heeft twee dagen lang weer en wind moeten trotseren, maar Brussels meest kleurrijke festival kreeg dan toch een zonovergoten sluitingsdag. Ondanks de regen trok het festival 72.000 mensen – 10.000 minder dan de topeditie vorig jaar. Hoogtepunten waren Seun Kuti, Blitz the Ambassador, Tiken Jah Fakoly en Iron Ites.

C ouleur Café spreekt tot de verbeelding. De prachtige locatie op Thurn & Taxis, de veelheid aan mensen van verschillende culturen, de eindeloze eetstandjes uit alle werelddelen, de cocktailbars, de kleurrijke markt en uiteraard de drie podia vol muziek. Wat ooit begon als een Afrikaans muziekfestival en evolueerde tot wereldmuziekfestival, is intussen uitgegroeid tot Brussels grootste festival tout court. De zuiderse muziek heeft steeds meer plaats moeten afstaan aan pop/rock en elektronica.

Veel zin
Die muzikale evolutie bleek een schot in de roos om zich in te schrijven in het reguliere festivalcircuit. Dat blijkt uit de duizenden Vlaamse adolescenten die hier steeds talrijker toestromen, en die ervoor zorgen dat de 3000 combitickets festival + camping vliegensvlug de deur uit zijn. Daar waar Couleur Café vijftien jaar geleden een op en top Brussels festival was, spreekt men op Couleur Café de laatste jaren steeds meer Nederlands. Meer dan de helft van de festivalgangers komt uit Vlaanderen. Daarmee is Couleur Café het enige Brusselse festival dat ook de Vlaamse jeugd echt kan aantrekken.

Vrijdagavond begon met donkere wolken boven Thurn & Tassis, de Braziliaanse percussie kon het tij niet doen keren. Het stond in de sterren geschreven dat de donderwolken zouden losbarsten. De Antwerpse reggaeband Iron Ites rond de straffe zangeres Benoitte Kiangana Mupatshi zorgde meteen voor de grootste verrassing van Couleur Café. Ook al hebben we de indruk dat de Ivoriaan Tiken Jah Fakoly hier om de twee jaar staat, hij blijft boeien met geëngageerde rootsreggae met een stevige blazers, een groovende ritmesectie en traditionele West-Afrikaanse instrumenten. Nadien passeerde nog een Afrikaanse topper: de Nigeriaan Seun Kuti bracht heerlijke afrobeat met scherpe teksten. Wel jammer dat hij op de kleine Move stage stond. Dat podium is goed voor rappers met een dj, niet voor een veertienkoppig afrobeatorkest. De sound was slecht, maar Seun had er veel zin in.

Zaterdag brachten The Gladiators reggae die soms naar spiritualiteit neigde en Burning Spear speelde op de grens tussen reggae en dub. Zij die er bij waren op de Move Stage, hebben heerlijk kunnen dansen op de tropische baslijnen van de Braziliaan DJ Tudo. Nieuw was Holi Couleur, het Indisch kleurenfeest op z’n Brussels. De Amerikaanse rapster Akua Naru deed iets te veel haar best om het publiek mee te krijgen, waardoor haar muzikanten niet echt tot hun recht kwamen, maar het jonge publiek was er dol op. Chinese Man sloot af met een set vol wereldse beats, sterke rappers en een dansende menigte. Jammer dat de groep uit Marseille het in zijn bisnummers verknalde met platte electro.

Heldenstatus
Na de regenbuiten hadden we zondag nog recht op mooi zomerweer. De Ghanees Blitz the Ambassador heeft zijn naam waargemaakt als een van de interessantste rappers van het moment, met een schitterende live-band. De hits van de Afrikaanse reggaereus Alpha Blondy smaken nog steeds, al was driekwart van zijn set veel te rock-getint om te overtuigen. Bootsy Collins leverde funk boordevol clichés, zelfs zijn bas was in de vorm van een ster, van een heldenstatus gesproken. Maar het publiek trok zich daar niets van aan, het was een stomend feestje.

Dit was Couleur Café, een reportage van brusk van tvbrussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Muziek, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni