Westrand Dilbeek kleuren

Vlaamse regering plant cultuurtempel in Ruisbroek

© brusselnieuws.be
03/10/2014

De Vlaamse regering heeft plannen voor een ‘culturele vuurtoren’ in de stationsbuurt van Ruisbroek, zo weet De Standaard. Ze wil daarvoor een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren.

Voor het project wordt in een voorstudie verwezen naar cultuurhuizen als deSingel in Antwerpen en het concertgebouw in Brugge. Het Cultuur- en Congrescentrum in Ruisbroek zou een grote zaal moeten krijgen met een capaciteit van 900 plaatsen en een kleiner theater waar 350 mensen binnen kunnen. Voor de financiering wordt de vergelijking gemaakt met het Brugse concertgebouw, dat 44 miljoen euro kostte, en de Grote Post in Oostende, dat een prijskaartje van 35 miljoen euro had.

Met het nieuwe cultuurhuis wil Vlaanderen de nadelige gevolgen van het oprukkende Brussel tegen gaan. Het initiatief werd genomen door huidig minister-president Geert Bourgeois (N-VA), toen die nog minister voor de Vlaamse Rand was. Het dossier zit nu onder de vleugels van zijn opvolger, Ben Weyts (N-VA). Die laatste bevestigt dat er een haalbaarheidsstudie komt, maar wil pas later meer uitleg geven bij het project. Het project is in ieder geval opgenomen in het regeerakkoord.

Ruisbroek ligt in de zuidwestrand, een van de drie gebieden waar de Vlaamse regering maatregelen wil nemen om ontnederlandsing tegen te gaan. Het project moet ook een boost geven aan de verloederde stationswijk van Ruisbroek, met naast cultuur ook winkels, kantoren, een restaurant en een hotel.

Ook de gemeente Sint-Pieters-Leeuw, waar Ruisbroek deel van uitmaakt, is vragende partij voor het cultureel centrum. “Er zijn heel wat Vlaamse gezelschappen die niet kunnen optreden in de westrand in Dilbeek ”, zegt cultuurschepen Jan Desmeth (N-VA). “Een grotere opera of musical is er moeilijk . Het is een ander verhaal ten opzichte van andere zalen in de Rand en in Brussel.”

De Rand is inderdaad al goed voorzien wat betreft cultuurhuizen, een erfenis van de Vlaamse culturele ontvoogdingsstrijd. De boven genoemde Westrand in Dilbeek is maar een voorbeeld. Bovendien ligt Ruisbroek op een steenworp van Brussel, waar er met bijvoorbeeld de KVS en het Kaaitheater al grote cultuurhuizen zijn.

Bij CC Westrand in Dilbeek is er alvast weinig enthousiasme. "Ik denk dat we beter bekijken hoe we gemeenschappen kunnen vormen in de Rand", zegt directeur Fred Gillebert. "De superdiversiteit uit Brussel doet ook hier zijn intrede. We moeten oplossingen zoeken met mensen en methodieken, eerder dan met een groot gebouw. Er is meer nood aan plaatsen waar artiesten kunnen samenwerken met mensen en gemeenschappen, eerder dan aan toonplekken, want die zijn er al genoeg in de Rand."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni