Schauvliege wil evenwaardige bijdrage van Marokko voor Daarkom

© tvbrussel
10/01/2013
Het Vlaams-Marokkaanse culturenhuis Daarkom kan alleen een nieuwe start nemen als de Marokkaanse overheid evenveel in geld in het project stopt als de Vlaamse. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Schauvliege gezegd in de commissie Cultuur van het Vlaams parlement. Daarkom is nu dicht voor renovatie.

De Vlaams-Marokkaanse cultuur samenbrengen: met die doelstelling ging het Vlaams-Marokkaanse huis Daarkom eind 2011 open. Maar tot een volwaardige werking is Daarkom nooit gekomen. Daar is geen geld voor door de hoge huur en de perikelen met het gebouw, het vroegere theater La Gaité aan de Wolvengracht.

"Tegels die van de muur vallen, BTW-onduidelijkheid, torenhoge huurprijs, houtworm, bijgeschroefde ambities tot louter receptieve werking, en nu de ontslagen, tot twee man", somde parlementslid Willy Segers (N-VA) donderdag op in het Vlaams parlement.

Sinds half december is Daarkom opnieuw dicht voor renovatie nadat er houtworm is vastgesteld. Hoe lang de werkzaamheden duren, weet Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) niet.

Of Daarkom een nieuwe start zal nemen, hangt af van de Marokkaanse regering, die Daarkom mee financiert. De Vlaamse regering vraagt een langetermijnengagement van Marokko. Vlaanderen pompt nu jaarlijks 515.000 euro in Daarkom. "Het stuurcomité stelt voor dat te handhaven, maar we wensen een evenwaardig deel in die werkingskosten van het koninkrijk Marokko", zegt Schauvliege.

Privé
"Dat is aanmodderen", vindt parlementslid Kadija Zamouri (Open VLD). "Waarom wordt er niet gedacht aan het betrekken van de privésector bij dit initiatief?"

De Vlaamse regering weet niet wat het met Daarkom aanmoet, vindt de oppositie. En dat terwijl men vastzit aan het dure en langlopende huurcontract voor het gebouw aan de Wolvengracht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni