Bibliotheek de Lettertuin Sint Pieters Woluwe

Passiefbibliotheek Sint-Pieters schiet in actie

An Devroe
© Brussel Deze Week
04/02/2015

De Lettertuin, de eerste passiefbibliotheek van België, opende deze week haar deuren. Voortaan kunnen tieners zich afzonderen, peuters in hun eigen tunneltje kruipen en hoeven bezoekers zich niet meer tussen rekken te wurmen om de krant te lezen of naar een lezing te luisteren. “Dat zal de werking nogal een boost geven.”

“Moe, maar tevreden,” is bibliothecaris Linda Teirlinck na de verhuis waar heel veel handen bij hielpen: “We lieten de leners meer boeken meenemen, met als record 59 boeken op één kaart, zodat zij ook allemaal een beetje mee hielpen verhuizen. Ook heel wat dvd’s van tv-series werden ontleend omdat we een langere uitleentermijn gaven.”

Nu de laagenergetische en hoogecologische bibliotheek van plusoffiche architects, een voorbeeldgebouw van het BIM, er staat, kan de energie terug naar de werking gaan: “Heel wat jongeren, de groep bij wie we de meeste afhakers zien, lopen door de nabijheid van verschillende scholen nu praktisch aan onze bib voorbij. We hebben jonge kunstenaars van het RHoK Academie hun plek - 4teens - laten aankleden. We zouden dat elk jaar aan een andere groep jongeren willen vragen. Zo springen ze eens binnen om naar het werk van hun vrienden te komen kijken. Overal is wifi zodat ze hier met hun smartphones, tablets en laptops op internet kunnen.”

“Voor de kinderen die nog niet kunnen lezen is er een glijbaantje en een tunnel om in te spelen terwijl de rest van het gezin zijn boeken of films kan gaan kiezen. Motorische ontwikkeling helpt bij de algemene ontwikkeling, maar op die manier wordt de bib ook gewoon een leuke plek. Een andere nieuwe afdeling is het Europaplein, waar taalcursussen voor anderstaligen worden aangeboden. In Sint-Pieters-Woluwe is bijna een vierde niet-Belg en dat zijn vooral euroambtenaren.”

Warm kopje
“En de prachtige leeszaal heeft met de binnentuin een verlengstuk waar je je leesvoer in de zomer mee naartoe kunt nemen, vandaar de Lettertuin.” De keuze viel op struiken die vlinders aantrekken.
Toch verwaarloost de bib haar buitendienst niet: “De Bib-aan-huis is er om mensen die moeilijk te been zijn wat uit hun isolement te halen. Ze doen vaak al voor heel wat zaken een beroep op familie, zodat de bibliotheek dikwijls wegvalt. De koffie komt boven en we houden soms een miniboekbespreking.” Koffie of thee is in de bib nog niet voorzien, maar we hebben de bibliothecaris maar snel gewezen op de mooie samenwerking tussen lezen en een warm kopje.

www.sint-pieters-woluwe.bibliotheek.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni