Magnette droomt van Brussels Louvre rond Koningsplein

© brusselnieuws.be
10/02/2012
Het Museum voor Moderne Kunst gaat mogelijk in 2013 - na verbouwingswerken - opnieuw open op zijn huidige locatie. Nadien wil bevoegd minister Paul Magnette (PS) het huisvesten in het Grondwettelijk Hof op het Koningsplein.

Minister Paul Magnette droomt van wat hij in De Standaard en La Libre Belgique omschrijft als "een Brussels Louvre": een conglomeraat van musea aan de Brusselse Kunstberg. Er is nu al het Museum voor Oude Kunst, het Magritte Museum en binnenkort ook het Fin-de-Siècle Museum. Niet ver daarvandaan huist het Paleis voor Schone Kunsten.

Naast de kerk
Magnette ziet toekomst voor het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst in het gebouw van het Grondwettelijk Hof. Dat is gevestigd aan het Koningsplein nummer 7 naast de kerk van Sint-Jacob Op Coudenberg.

Andere opties die de ronde deden zoals nieuwbouw in het Jubelpark (een voorstel van museumbaas Michel Draguet), de kanaalzone of de Heizel vindt hij om diverse redenen geen goed idee.

Magnette is bevoegd voor Wetenschapsbeleid, waaronder de federaal gebleven musea ressorteren. Volgens de minister is er geen tijd om te wachten op die definitieve oplossing over een nieuwbouw.

Magnette vraagt dat de Regie der Gebouw een prioriteit maakt van de verbouwingswerken aan de ruimte tussen het Museum voor Oude Kunst en het Magrittemuseum. In die ruimte van 3.000 tot 5.000 vierkante meter wil hij tijdelijk - als het kan vanaf 2013 - het museum voor moderne en hedendaagse kunst herbergen.

Visie

Magnette volgt de visie van Michel Draguet (directeur-generaal ad interim van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis, waar het Instrumentenmuseum MIM deel van uitmaakt), om het MIM te laten verhuizen naar het Dexia Art Center in de Schildknaapstraat. In het Old Englandgebouw van architect Paul Saintenoy zou dan een nieuw art nouveaumuseum komen.

De minister stuurt ook nog aan op onderhandelingen met Dexia, om de uitgebreide kunstcollectie van de bank onder meer in de federale musea tentoon te stellen.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni