KVS: mogelijk minder subsidies ondanks positief advies

© brusselnieuws.be
04/06/2012
De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) moet het vanaf volgend jaar mogelijk met 350.000 euro minder stellen. Dat adviseert de bevoegde commissie aan Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). Andere verliezers zijn Bronks en Pantalone. Kaaitheater en Wiels zouden meer krijgen.

Afgelopen weekend stond de voltallige Vlaamse kunstwereld in rep en roer nadat minister Schauvliege per verrassing de adviezen voor de subsidies 2013-2016 binnen het Kunstendecreet op het internet publiceerde.

Op die manier wilde de minister de geruchtenmolen stoppen en een einde maken aan het gelobby vanuit de sector. Kwatongen spraken van een politiek manoeuvre om de aandacht af te leiden van Uplace. Als minister van Milieu gaf Schauvliege vorige week groen licht voor dat omstreden winkelproject.

Heel wat cultuurhuizen moeten zoals verwacht (flink) inleveren. Voor het eerst is er een rangorde van culturele organisaties gemaakt. Wie onderaan de ranking staat, krijgt geen geld meer. Binnen de sector is er heel wat ongenoegen over deze werkwijze.

In Brussel is de KVS een opvallend slachtoffer. De subsidie zou worden teruggeschroefd van 2.365.000 naar 2.150.000 euro. Dit ondanks een positief advies van de adviescommissie.

Ook veel andere instellingen moeten inleveren. In Brussel zou jeugdtheater Bronks het bij voorbeeld met minder moeten doen. Sommigen zouden zelfs helemaal geen subsidie meer krijgen, ook al hebben ze een positief rapport. Muziektheater Pantalone op het Martelaarsplein dreigt op die manier uit de boot te vallen.

Naast verliezers zijn er ook enkele winnaars. Wiels en het Kaaitheater krijgen de komende jaren meer middelen als het aan de adviescommissie ligt.

Tegen eind juni moet Schauvliege de subsidieknoop doorhakken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni