Koning Boudewijnstichting krijgt correspondentie van Hergé

© brusselnieuws.be
18/02/2015

De Koning Boudewijnstichting (KBS) heeft zopas een schenking gekregen van honderd brieven van Hergé aan Marcel Dehay, zijn privésecretaris. Ze komen terecht bij de Bibliotheca Wittockiana in Sint-Pieters-Woluwe.

Het gaat over de privé-correspondentie, bijna exclusief in handschrift en soms spontaan geïllustreerd, tussen Hergé en Marcel Dehaye. Die was zowel de vriend, de vertrouweling als de privésecretaris (van 1944 en 1953) van de vader van Kuifje. Een groot deel van deze correspondentie gaat over professionele aangelegenheden.

Deze inhoud van de briefwisseling is bekend. Uittreksels ervan werden gepubliceerd in twee biografieën van Hergé: die van Benoît Peeters (‘Hergé. Zoon van Kuifje’ bij Flammarion in 2002 en die van Philippe Goddin) – ‘Hergé: levenslijnen’, bij Moulinsart in 2007).

Het Brussels echtpaar Guy en Léona Dessicy schonken de brieven aan de KBS. De brieven dateren uit de periode 1947-1949. Zij zullen bewaard worden samen met de talrijke originele platen die François Schuiten aan de Stichting schonk.

Het geheel van brieven (met hun enveloppes) en van postkaarten kwam in het bezit van de familie Dessicy kort na de dood van Marcel Dehaye in 1990. Deze had geen kinderen en zijn erfgenamen waren op de hoogte van de banden die er bestonden tussen de familie Dessicy en Marcel Dehaye enerzijds en Hergé anderzijds.

Guy Dessicy geeft Hergé ontmoet toen hij 12 jaar oud was. “Wij maakten deel uit van een christelijke discussiegroep waarvan ik de openheid apprecieerde”, zegt hij in een persbericht van de KBS. “In 1947 was ik klaar met mijn studies aan de academie en kreeg ik van Hergé het voorstel om met hem samen te werken aangezien de avonturen van Kuifje goed begonnen te lopen. Hij heeft mij het vak van colorist geleerd. Van die periode herinner ik mij een grote vriendschap versterkt met een grote professionele verstandhouding.”

Guy Dessicy lag in de jaren ’80 lag mee aan de basis van de oprichting van het Belgisch Stripcentrum in Brussel. Dessicy en zijn echtgenote hebben ook heel wat energie en geld geïnvesteerd in de renovatie van het Cauchie Huis in Etterbeek, een art nouveauparel nabij het Jubelpark.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni