Rue du Bon Secours Goede bijstandsstraat

Fotograaf Eric Danhier toont 'Best of Brussels'

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
15/07/2015

Wie in één dag de highlights van Brussel wil zien en toch niet moe wil worden, krijgt zijn gading met het fotoboek ‘Best of Brussels’. Alle klassiekers staan er - klassiek - in afgebeeld, met ideale belichting, uitgezuiverde setting en tijdloze herkenbaarheid. Niet meteen een artistiek hebbeding, maar wel het volledigste souvenircadeau voor de makkelijke toerist.

R egelmatig doet de overheid beroep op fotograaf Eric Danhier om openbare gebouwen en officiële plechtigheden in te blikken. Ook Visit Brussels bestelde al wat reportages. Zo bouwde Danhier doorheen de jaren een uitvoerig archief op over festiviteiten als het Irisfeest, Brussel Bad, de Ommegang en manifestaties allerhande. De klank-en lichtspelen op de Grote Markt, het feestelijk vuurwerk en de jaarlijkse Meiboomviering: het is hem allemaal niet vreemd.

Ook met fotoreeksen van volksmanifestaties heeft de man zijn dagen gevuld. Getuige het inblikken van de optocht ‘Je suis Charlie’ in Brussel, reportages van rellen in Matonge of betogingen van melkproducenten en pompiers. Maar in het boek Best of Brussels komt die couleur locale zo goed als niet aan bod.

Toren stadhuis Brussel
Nachtopnames
Het toeristenboek focust zich op de grote bezienswaardigheden. Dat zijn de Grote Markt en het Ilôt Sacré, de Kunstberg en Koninklijke wijk, de Zavel, de Marollen en de belangrijkste kerken, van kathedraal en Basiliek van Koekelberg tot Onze-Lieve-Vrouwkerk-van-Laken. Doorgaans centraliseert de fotograaf de gebouwen mooi, zodat ze in al hun grandeur voor zich gaan spreken. Zo is de Zavelkerk aan de straatzijde te zien; een detail van het sacrarium , een wereldwonder op zich, hoort daar niet bij. Voor de Grote Markt wordt deze fotografiestijl wat opgedirkt met sfeertaferelen: het bloementapijt, een schilderijenstandje, de plantenverkoop,… Verrassend zijn de interieurs van het stadhuis die als toemaatje meegegeven worden: de staatsietrap, de Maximiliaanzaal en de gemeenteraadszaal.

Het boek gaat vooral het rijtje aan niet te missen monumenten af. Zo passeren de Sint-Hubertusgalerijen, de Muntschouwburg, het Martelarenplein en de Begijnhofkerk de revue. Bij hun interessante interieurs wordt niet stilgestaan. Mooi zijn wel de nachtopnames van enkele plekjes in de stad, waaronder het Sint-Goriksplein, de Basiliek en de kathedraal. Verder moet het verrassingseffect komen van enkele sculpturen, zoals de bronzen straathond Zinneke en Madame Chapeau, beide van de hand van Tom Frantzen. De straatbeelden zijn voor de toerist echter niet makkelijk te vinden in de Dansaertwijk - dus mooi meegenomen dat ze in het boek staan.

Ook wat verder uit het centrum, richting Elsene en Etterbeek, heeft de fotograaf het beste van Brussel in kaart gebracht. Hij toont de vijvers van Elsene, de Ter Kamerenabdij, het eilandchalet Robinson in Ter Kamerenbos, het Huis Solvay, de Villa Empain en het Stocletpaleis. Daarmee is ook eer gedaan aan de art-nouveau- en art-decopanden waarvoor Brussel beroemd is. Her en der worden de traditionele foto’s afgewisseld met een inventief beeld, waarin de hand van de meester-fotograaf toch herkenbaar wordt. Of is dit een knipoog naar het Brusselse surrealisme? Zo toont hij een Marollenplein met tussen de tweedehandsspullen een stapel oude golfsticks in hun versleten draagzak. De slijtage van het Bruxelles de bonpapa.
LAbbaye de La Cambre
Madame Chapeau



Wat verder wordt de stad levendiger gemaakt door vrolijke skaters en enkele voorbeelden van stripmuren. Tussendoor geeft Danhier toch ook even de Europawijk mee. Het grootse Berlaymontgebouw van de Europese Commissie, verkeerdelijk betiteld als het Europese Parlement, vult een dubbele pagina. Of tekent hier de hand van het Brussels ketje dat zijn stad wel kent, en de Europawijk als een vreemde wijk miskent?

Expressiekracht
Het infocentrum Muntpunt en de AB werden ook niet opgenomen, de KVS en de Kruidtuin daarentegen wel. Gelukkig leert de website van de fotograaf (http://edanhier.photoshelter.com) nog meer van Brussel kennen. Daar komen burgemeesters Yvan Mayeur, Freddy Thielemans, Philippe Moureau, Henri Simons en Jacques Simonet en Laurette Onkelinkx met al hun expressiekracht zeer tot hun recht.

Ze staan met Etienne Davignon in de digitale portrettengalerij naast Jenifer Lopez, Jared Leto en Dita von Teese. Durf die eens samen te zetten in een boek over Brussel. De titel wordt dan best moeilijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni