Oda Van Neygen Bronks 06 c Bart Dewaele

Bronks krijgt Vlaamse Prijs voor Cultuureducatie

© brusselnieuws.be
06/11/2014

Het jeugdtheater Bronks krijgt de Vlaamse Prijs voor Cultuureducatie 2013-2014. De jury looft "de weinig betuttelende aanpak van kinderen en jongeren, met producties die nooit synoniem staan met louter entertainment, maar stof tot nadenken bieden". Aan de prijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden.

"Bronks kijkt met open vizier naar de wereld en schuwt in haar voorstellingen geen taboeonderwerpen, zoals autisme, zelfmoord, de Roma-zigeuners of het gijzelingsdrama in Beslan", aldus de jury.

"Deze Vlaamse Cultuurprijs beloont het doorzettingsvermogen en enthousiasme van Oda Van Neygen en haar voltallige ploeg", aldus Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) donderdag tijdens de prijsuitreiking. Na 23 jaar aan het hoofd van Bronks gaat Van Neygen met pensioen.

"Bronks inspireert, wekt verwondering op, doet lachen, huilen, huiveren, stilstaan, houdt een spiegel voor. Niet alleen bij kinderen en jongeren, maar ook evengoed bij volwassenen", aldus Gatz.

Het jeugdtheater Bronks moet, net als de andere culturele instellingen, in 2015 evenwel besparen van de Vlaamse overheid. Bronks besliste recent om de editie 2015 van het Bronksfestival te schrappen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni