La Manufacture is gehuisvest in een industrieel gebouw. Een twintigtal jaar geleden opende het restaurant de deuren dicht bij de Ninoofsepoort, en recht tegenover de sociale flatgebouwen van de Brusselse Haard.

Een vreemde omgeving voor een etablissement met een parkeerhulp voor de deur en prijzen op de kaart die rond de 50 euro per couvert bedragen. Het gebouw dateert van het begin van de twintigste eeuw, toen er zich een drukkerij vestigde in de Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat. In 1943 liet die de ruimte aan de lederwarenzaak Delvaux die gedurende dertig jaar op de plek zou huizen. De binnenruimte met de twee, in een bizarre roestkleur geschilderde verdiepingen is dan ook enorm. De laatste renovatiebeurt is al van een tijdje terug, maar charme heeft het pand zeker.

We installeerden ons op het terras, een mooie, rustige ruimte tussen de bamboeplanten. De aanlokkelijke menukaart speelt helemaal in op de zoet-zoutverhouding, en de gerechten dragen namen die je doen dromen. Mijn vrees voor de kostelijkheid van ons bezoekje bleek ongegrond. Eigenlijk zijn het maar enkele gerechten die de 20 euro overschrijden.

Het 'knipoogmenu' (€35) geeft je de keuze tussen vier voorgerechten, vier hoofdgerechten en vier desserts. Wij kozen voor de geneugten van geitenkaas in crème brûlée, knapperige met amandelen en in een mousse van een tartaar van watermeloen (€12,80 à la carte). Als hoofdgerecht koos mijn vriend voor een koningsdorade met sesam- en papaverzaadjes, een vinaigrette van passievruchten en koriander (€19,50 à la carte), terwijl ik de gekonfijte eendenbout met geurige truffelkaramel (€18,30) bestelde.

Zoals zo vaak, bleek het voorgerecht mijn voorkeur weg te dragen. De drie bereidingen met geitenkaas hadden veel weg van een dessert, dat enige smakelijke nostalgie in mij wakker maakte. Mijn eend was een beetje droog, maar de doradefilets waren goed gebakken, mooi gepresenteerd en de vinaigrette van passievruchten was haast revolutionair geparfumeerd!

Als dessert kregen we een mousse van verse kaas en aardbeien (€8 à la carte) en een warm appeltaartje met Carambar-ijs. We vertrokken tevreden en voldaan.

:: La Manufacture, OLV van Vaakstraat 12, Brussel, 02-502.25.25
gesloten: zaterdagmiddag en zondag

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni