Jubelparkmuseum is lek als een zeef

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
09/01/2013
De regenval van de afgelopen weken heeft lelijk huisgehouden in het Jubelparkmuseum (Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis). Renaissancebeelden moeten ingepakt, en er staan emmers op de vreemdste plaatsen, stelde BDW vast.

Het Jubelparkmuseum opende begin oktober de tentoonstelling Prinses Marie-José, tussen België en Italië in aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders en pers. Niemand merkte dat de regen enkele dagen voordien lelijk huis had gehouden. Het museum had de waterschade zoveel mogelijk aan het oog onttrokken.

Een kort bezoek leert dat het Jubelparkmuseum zo lek is als een zeef. In de ruimte van de Marie-José-tentoonstelling prijkt op het plafond een bruine vlek van enkele vierkante meters groot. Eronder, op een kast met boeken over de roemruchte prinses, liggen brokstukjes die los zijn gekomen van het rottende plafond. Wat verder, op een hoge vitrinekast, staat eenzaam verloren in de ruimte een grijze emmer. Om water op te vangen dat door het plafond sijpelt. In een met een gordijn afgeschermde zaal liggen door vocht losgeslagen parketdeeltjes te wachten op reparatie.

De schade beperkt zich niet tot de zuidelijke ruimtes. Ook in de Romeinse Zaal sijpelt bij hevige regen water binnen. Of in de Kloostergang. Het museum heeft er in allerijl een renaissancebeeld in zwarte folie ingepakt. Enkele goedgeplaatste dweilen moeten binnenlopend water tegenhouden. Ook buiten is er waterschade. De rechterbuitengevel is met hekken afgezet, op de grond liggen brokstukken.

Houten emmerbrug
De creativiteit van het museumpersoneel kent geen grenzen. Aan de rotonde van de grote hal is een houten bruggetje gebouwd, waarop emmers staan die water opvangen zonder dat de bezoekers er iets van merken. De koepel van de rotonde zelf begint af te brokkelen.

De instandhouding, renovatie en restauratie van de federale musea is een oud zeer. Alles gaat tergend traag, ook voor de musea waarvoor renovatieplannen bestaan. Voor het Jubelparkmuseum bestaat zo'n plan niet eens. Volgens Johan Vanderborght van de Regie der Gebouwen wordt wel alles in het werk gesteld om de veiligheid te garanderen. "We hebben inderdaad scheurtjes vastgesteld in de koepel. Eronder hebben we een net gehangen om brokstukken op te vangen. We onderzoeken nu hoe de koepel snel hersteld kan worden."

Dit jaar nog komt er 'een studie naar de oorzaken van de wateroverlast en de aanpak van de totaliteit van de daken', meldt de Regie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni