Restaurant: Le crachin

Karolien Merchiers
© Agenda Magazine
20/12/2008
Het druilerige winterweer drijft ons ieder jaar opnieuw recht in de armen van 'comfort food' - warme, zoete en liefst ook vettige dingen die allesbehalve gezond zijn voor de mens, maar des te meer voor de ziel. De smoutebollenkraam op de kerstmarkt bijvoorbeeld is in deze duistere periode een lichtbaken in ons bestaan. Maar nu hebben we iets beters ontdekt: een piepklein Bretoens pannenkoekententje op de Vlaamsesteenweg waar vroeger soepbar Bar Sabir zat.

Het heet erg toepasselijk Le crachin - Frans voor motregen - en het is nog maar een goede week open. Maar nu al is duidelijk dat er een grote toekomst is weggegeld voor de betere pannenkoek in Brussel. Weg met die opgewarmde zeemlappen die u her en der in tavernes voorgeschoteld krijgt: hier worden alle pannenkoeken, hartig of zoet, live gebakken nadat u ze bestelt.

Het piepkleine interieur biedt weinig decoratieve mogelijkheden, en dus hebben de nieuwe eigenaars de groenige kleur op de muren overschilderd in een blauwgrijze tint. Het blijft wel een beetje kaal, net als bij de vroegere soepbar, want de enige decoratie die de muren siert is een portret van miss Bretagne - een geweldige vondst. Toch zouden enkele grote spiegels en wat kunst aan de muren de plek meteen een stuk gezelliger maken. Maar dat kan nog komen, want de pannenkoekenbakker van dienst is tegelijk kunstenaar.

Zijn pannenkoeken zijn ook kleine kunstwerkjes, netjes dichtgeplooid in een vierkant, en gevuld met allerlei lekkers. De hartige boekweitpannenkoeken komen in een dozijn variaties, waarvan de meeste een Bretoense naam dragen die kan leiden tot allerlei gênante uitspraakproblemen. Vraag ons niet hoe je bijvoorbeeld morzed-hoc'h uitspreekt, of keuz glas. Wij kozen veiligheidshalve voor een plouk (9,5 euro) - een heerlijke pannenkoek gevuld met reblochon, spekjes, huisgekonfijte uien en geserveerd met een mosterdsausje en wat eikenbladsla erbovenop. Bij het eten dronken we - noblesse oblige - een kop appelcider (2,50 euro). Brut, om bij de hartige pannenkoek te passen. We prikten ook een vorkje mee uit het bord van onze tafelgenote, die met een forêt (7,5 euro) ook een succulente keuze had gemaakt. Haar pannenkoek werd geserveerd met champignons, look, verse peterselie, spekjes en room - een lekker winterse keuze.

Dat smaakt naar meer, vonden we, en dus draaiden we nadien de menukaart om voor de eveneens ruime selectie zoete pannenkoeken. We kozen voor de gwispid (7,5 euro) door hem veiligheidshalve met vragende blik aan te wijzen op de kaart, en vingen een glimp op van hoe de hemel er wat ons betreft mag uitzien. Onze pannenkoek was overgoten met een huisgemaakte karamel met zoute boter, en geserveerd met een heerlijk bolletje artisanaal vanille-ijs en een verkruimeld Bretoens zandkoekje.

Kortom, voor de échte winterpret moet u dus niet op de Vismarkt zijn, maar op de Vlaamsesteenweg, zoveel is wel duidelijk. Gedurende de hele feestperiode is Le crachin dan ook speciaal zeven dagen op zeven open; nadien komt er waarschijnlijk wel een wekelijkse sluitingsdag. Hopelijk blijft het resto ook in de namiddag open, zodat zoetebekken er aan hun trekken kunnen komen. Leve de regen!

:: Le crachin - Vlaamsesteenweg 12, 1000 Brussel - 02-502.13.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni