Restaurant: Ebisu

Judith Lachterman
© Agenda Magazine
06/03/2010
Ik weet niet veel over de Japanse keuken en ik kan mezelf ook niet meteen de grootste liefhebber van sushi en sashimi noemen.

Met de beslissing om Ebisu, een Japans meeneemrestaurant vlak bij het Flageyplein, uit te proberen, had ik gedacht mijn dochters eens een loer te draaien door hun allerlei bizarre bereidingen met algen en rauwe inktvis voor te schotelen.

We zouden er eens goed om lachen, ik zou de tafel afruimen en dan een snelle omelet met gebakken aardappelen klaarmaken...

Het eerste wat me opviel toen ik het mooie zaaltje van Ebisu binnenstapte, was dat de meneer achter de toonbank er even Aziatisch uitzag als ikzelf. Het duurde echter niet lang of ik zag ook de jonge Japanse vrouw die druk in de weer was in het minuscule keukentje.

Ik werd verleid door het heerlijke parfum van gegrild vlees en gezouten karamel die uit de potten ontsnapte. Daniel is wel degelijk een Belg en sinds 1986 reist hij naar Japan om er zeldzame vinylplaten te kopen en verkopen. Tijdens een van die reizen maakte hij kennis met Kozumi (die achter het fornuis staat) en Akira (zijn levens- en zakenpartner), en hij hielp hen dit kleine 'restaurant' te openen.

Op dit moment is het niet mogelijk om er te eten. In de toekomst zou Ebisu worden uitgerust met enkele tafeltjes en misschien een klein terras. Ebisu presenteert een traditionale en creatieve keuken die afwijkt van wat je vindt in de andere Japanse restaurants van de hoofdstad.

Ik koos voor gehaktballen in een mangosaus (€8) voor de grote Leila, uitgebeende kippenbouten met sojasaus en prei (€9) voor de jonge Nanette, en voor mezelf, een dagschotel (€6,50): kip gesauteerd in miso. Als voorafje bestelde ik gyoza (€3), een soort Japanse ravioli gevuld met god-weet-wat.

We hebben niet gelachen: er was helemaal niets grappigs aan al die zo smakelijke gerechten, zo mooi gepresenteerd met rijst met gegrilde sesamzaadjes. De kippenboutjes leken op een groot bord Japanse nuggets op smaak gebracht met gember. De saus van de gehaktballen met mango was genereus gekruid met scherpe, grove mosterd, en de vijf heerlijke gyoza smaakten naar meer. Of het echt Japans was, weet ik niet, maar geslaagd was het wel.

:: Ebisu, Vergniesstraat 37, Elsene - 0489-33.03.94
open: dinsdag > zondag van 11.30 > 15.00 uur en van 18.00 > 23.00 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni