Restaurant: Blue Chocolate

Karolien Merchiers
© Agenda Magazine
10/07/2009
Waar vroeger het biologische restaurant Bio Corner Cooking zat op het Sint-Jobplein, heeft zich een goede twee jaar geleden het restaurant Blue Chocolate gevestigd. Het interieur heeft een grondige gedaanteverwisseling ondergaan, met warme chocoladetinten en kunstwerken in reliëf, en ook de tuin is getransformeerd in een trendy maar gezellig terras, waar de rust alleen sporadisch wordt doorbroken door een voorbijrazende trein op de achtergrond.

Wij trokken erheen op een zwoele zomeravond midden in de week, en waren blijkbaar niet de enigen met dat idee. De tuin zat helemaal vol, en het veelal jonge personeel was duidelijk niet op deze drukte voorzien.

Wij kregen onze wijn nog voor ons aperitief, en misschien hadden we dat laatste beter gewoon niet besteld, want de mojito die we kregen was niet alleen de duurste (10 euro), maar ook nog eens veruit de slechtste die we ooit dronken: een glas water met wat rum erbij, enkele verwelkte muntblaadjes en een kwartje limoen. Bovendien zagen we naar alle omringende tafels kleine glaasjes met een aperitiefhapje gaan, terwijl wijzelf op onze honger bleven zitten.

Maar wat een ommezwaai toen we aan ons voorgerecht begonnen! De menukaart zag er al veelbelovend uit, met een creatieve waaier aan gerechten die het begrip 'fusion' een nieuwe dimensie geven.

De chef is dan ook niet van de minste: Vincent Vervisch heeft zijn strepen verdiend bij tal van grote chefs, en combineert met zwier elementen uit de negen wereldkeukens die hij beheerst, gaande van de Thaise tot de Zuid-Amerikaanse keuken.

Wij genoten van een erg fijne tempura van scampi's en inktvis met een mousseline van wasabi en een kleine emulsie van Béarn (16 euro). Geen al te grote portie, maar toch verrassend vullend.

Andere voorbeelden van de originaliteit van de chef zijn de sashimi van zalm gemarineerd in kokosmelk en limoen met appeltjes en komkommer en een pistou van wasabi (14 euro), of een tartaar van tomaten met stukjes krab, fijne kruiden, avocadocrème en gember (15 euro).

Ook bij de hoofdgerechten is het moeilijk kiezen tussen intrigerend ogende gerechten als zeebaars op Baskische wijze met piquillos gevuld met puree, geparfumeerd met Hijiki-algen, en een emulsie van eendenjus (19 euro), of een tonijnsteak in een korstje van kruiden met cacao, een erwtenmousse met wasabi en krokante noedels (20 euro).

Wij kozen uiteindelijk voor de barracudafilet gegaard in een bananenblad met mango en citronella en een Thaise vinaigrette (18), en genoten van elke hap. Geen overdreven grote portie, maar dat kwam eigenlijk goed uit, want het nagerecht bleek het hoogtepunt van de avond: nems met chocolade à la tropézienne (7 euro) - licht krokante, warme chocoladerolletjes geserveerd met een heerlijk sausje van zoute karamel.

Vervisch heeft niet voor niets zes maanden de patisserie gedaan bij Yves Mattagne. Een dikke aanrader dus, zolang u maar ver uit de buurt van de mojito blijft en geduld hebt bij mooi weer. Tot slot nog een tip: Vervisch gebruikt de lunch om nieuwe gerechten uit te testen: 13 euro voor een voor- en hoofdgerecht en een glaasje wijn is zeker niet te versmaden!

:: Blue Chocolate - Sint-Jobplein 24, 1180 Ukkel, 02-375.25.00, bluechocolate@skynet.be, www.streetfood.be
open: za (middag) & zo gesloten

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni