Le Neptune
Op vrijdagavond doe ik vreemde dingen. Die avond eet ik mosselen. Ik eet nooit mosselen, maar deze kleintjes, met verse peterselie en een mooie, heldergroene saus, voeren me terug naar vakanties aan de kust.
Het vervolg is hallucinant: dunne schijfjes féra, een soort houting uit het meer van Genève, die rauw worden geserveerd en waarover de chef een mooie, amberkleurige bouillon giet, op smaak gebracht met asperges en champignons.
Op het bord voegen mooie, doorschijnende algen en wat lijnzaadpuree een vreemde maar smakelijke toets toe. We krijgen een stuk halfgebakken bonito, op het vel gegrild, met een mengeling van rode radijsjes en gomasio, geroosterde sesamzaadjes en een rauwe eierdooier van Ardense kip. Mijn vage pogingen tot protest ("Maar… Dat is rauw… Dat is toch niet eetbaar…") gaan op in het ijle.
Ik gebruik mijn vis als was het een reepje brood en verslind mijn bord met het exquise gevoel ergens een gebod te overtreden. De mengeling is perfect in harmonie, gedurfd, onbetamelijk én verrukkelijk. Voor wat het konijn betreft (weer iets wat ik normaal niet eet), dat was best lekker, geserveerd met olijfjes en geëmulgeerde jus. Ik heb mijn grenzen verlegd door het verorberen van een niertje dat als garnituur mijn bord sierde, een wat bizarre ervaring die ik waarschijnlijk niet zal herhalen.
Het dessert, tapioca van vlierbessen bedekt met een krokante, gepeperde meringue, was een perfect slot van deze fascinerende avond van culinair experiment. Een zeldzaam moment en een prachtig adresje.
adres: Lesbroussartstraat 48, Elsene - 0489-30.33.50 - neptune@rouge-gorge.be
open: woensdag van 19.30 > 22.00 uur + donderdag van 12.00 > 14.00 en 19.00 > 22.00 uur + vrijdag > zondag van 12.00 > 14.00 en 19.30 > 22.00 uur
Lees meer over: Elsene
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.