Goed Gerief: Kok aan huis

Matthias Vanheerentals
© Brussel Deze Week
10/09/2006
Geen tijd of geen zin om te koken? Dan belt u toch gewoon even naar Samuel, de vliegende kok van Brussel. Hij is geen klassieke traiteur, maar komt gewoon bij u thuis koken. Samuel heeft jarenlang een eigen restaurant gehad in Brussel, maar hij miste het sociale contact met de klanten. Vandaar dat hij deze nieuwe weg is ingeslagen.

"Ik bespaar mensen gewoon heel veel stress bij de bereiding van het eten. Door mijn komst maken ze er samen met hun vrienden en familie écht een leuke avond van, zonder dat ze zich iets hoeven aan te trekken van de sudderende potten en pannen. Als kok blijf ik dan zeker niet op de achtergrond. Er is altijd interactie tussen mij en mijn klanten. De sfeer is ontspannen. Niets is geforceerd. Alles gaat er bij mij heel relaxed aan toe. Mijn klanten steken zelfs vaak een handje toe. Dan dekken ze de tafel of doen ze de afwas." Samuel kookt volgens de seizoenen. In de zomer staat er veel vis met aubergine, courgettes en droge tomaten op het menu. In de herfst mosselen en in de winter wild. En in de lente bijvoorbeeld een taart met spinazie of een stukje lam met een tomaatje. "Als je in de zomer een barbecue bestelt mag je mij ook steeds bellen. Dan maak ik het buffet en het vlees klaar. Ik lever alles aan huis en niemand moet zich van iets aantrekken. Het bestek en de messen haal ik de dag nadien wel op. En pas dan wordt er betaald," zegt Samuel. Als koude voorgerechten serveert Samuel artisjokkenbodems gevuld met ricotta, truffelcrème en gedroogde serranoham of groene asperges met bietencrème en kreeftenstaartjes. Als warm voorgerecht krijgt u onder andere roodbaarsfilet in spek gerold, met tomatenchutney op basis van salie of gegrilde sint-jacobsschelp, erwtencrème met bonen en verse tomaatjes. De hoofdschotel kan onder andere een lente-pot-au-feu met eendenbil, kruidenjus en fricassé van Mechelse asperges omvatten. Op het dessertmenu staan mascarponemousse met hibiscus op boudoirbiscuits uit Rheims of chocoladecannelloni met rode fruitsla.

Reizen
Samuel is geboren in de stad Cean in Normandië en woont al 25 jaar in België. "Op mijn twintigste heb ik besloten de wereld in te trekken. Ik trok naar de stad Kibutz in Israël. Daar heb ik mensen vanover de hele wereld leren kennen. Vervolgens ben ik voor een vijftal maanden doorgereisd naar Cyprus. Daar heb ik tomaten geplukt en aardappelen uit de grond gehaald. Dan ben ik doorgereisd naar Canada waar ik tabak heb geplukt. En tenslotte ben ik naar de Filippijnen gereisd. De mensen bekeken me daar alsof ik een marsmannetje was. Ze kenden enkel Amerika, van Europa hadden ze nauwelijks gehoord. Zo vroegen ze me of de lucht in Europa ook blauw was.

Toen ik terug thuis kwam heeft mijn moeder me aangespoord om te beginnen koken. De vele indrukken die ik tijdens mijn reizen had opgedaan, gaven me veel inspiratie. Ik heb dan drie jaar kokschool gevolgd in Crepac in Brussel. Enkele uren per week volgde ik les en de rest van de tijd werkte ik in restaurants. Ik heb heel veel geleerd in het restaurant Le Pain et le Vin in Brussel.

Dan ben ik een vriend tegen het lijf gelopen die me de mogelijkheid bood om in Italië te gaan werken. Met mijn diploma op zak heb ik vervolgens in Firenze gekookt. Daar heb ik wel geleerd dat er ook nog andere manieren bestaan om te koken. Veel gezonder en lichter, met veel olie en weinig vet. Terug in Brussel heb ik van 1997 tot 2005 de bistro L'Achepot in Brussel uitgebaat. Naast het klassieke eten probeerden we ook de minder klassieke gerechten te serveren.

In het begin was er veel fun. We hadden heel veel klanten zoals Arno, Marc Didden, Josse De Pauw, Dominique Deruddere. Maar de stress werd te groot voor mij. De keuken was te smal en ik werd depressief. Het was een grote frustratie om te weinig tijd voor mijn klanten te hebben. Daarom kwam het idee bij me op om thuis voor de mensen te koken. Op die manier heb ik veel meer contact met de klanten en dat vind ik fijn.

:: Meer info op 0497-57.56.36

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni