Au Pays des Merveilles
Dat de bagel afkomstig zou zijn van de joodse gemeenschappen in Polen, voor wie zo'n snel gemaakt broodje na de sabbat goed van pas kwam, wisten we al. In Au Pays des Merveilles lezen we dat een bakker uit Krakau de bagel zou hebben gecreëerd als eerbetoon aan koning Jan Sobieski van Polen. Die laatste speelde een cruciale rol bij de bevrijding van het door de Ottomanen belegerde Wenen in 1683. De vorm van de bagel zou verwijzen naar de stijgbeugel van de ruiter-koning.
Wat er ook van zij: in deze recente aanwinst van de al goed van horeca voorziene Vlaamsesteenweg kunt u de bagel eten met zowat elk denkbaar beleg. Van de klassieker cream cheese tot chutney, pindakaas of reblochon. Er is ook vegetarisch beleg. Datzelfde beleg kunt u trouwens bestellen in een wrap of een 'polarbrood', een kruising tussen een wrap en een sandwich die uit Zweden afkomstig is.
Toch ligt de nadruk hier op merveilles van de Noord-Amerikaanse oostkust, waar de bagel aan zijn trans-Atlantische veroveringen begon. Cupcakes, new yorkies (een soort chocolate chip cookies), carrot cake, gezonde en minder gezonde repen: dit is geen zaak voor zwakke karakters. Qua drank ligt de nadruk op soep, smoothies, thee en allerlei gezonde drankjes. Alcoholische dranken zijn er 'tegen de microben'. De zaak ziet er overigens klein uit, maar beschikt nog over een gezellig zaaltje achterin. Au Pays des Merveilles is ook al heel vroeg open, biedt kindermenu's, kranten en een exporuimte aan, en heeft ook een filiaal in de Jean Volderslaan in Sint-Gillis.
adres: Vlaamsesteenweg 92, Brussel - 02-511.45.00 - alice@apdm.be
open: maandag > vrijdag van 7.30 > 18.00 uur + zaterdag van 9.00 > 18.00 uur en zondag van 10.00 > 18.00 uur
Lees meer over: Brussel-Stad
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.