40 buitenlandse bedrijven hebben in 2011 geïnvesteerd in het Brussels gewest, een verdubbeling in vergelijking met 2010. Dat staat in een rapport van het bureau Ernst & Young. Vlaanderen trekt nog altijd meer ondernemingen aan maar boet aan populariteit in.

Ter vergelijking: Wallonië klokte in 2011 af op 39 buitenlandse investeringen (8 meer dan in 2010). In Vlaanderen telde Ernst & Young vorig jaar 74 investeerders. Dat zijn er 34 minder dan het jaar voordien. Vooral de provincie Antwerpen ging achteruit (van 55 naar 25).

Het aantal buitenlandse investeringen in Brussel verdubbelde van 20 naar 40. Het hoofdstedelijk gewest kan zo het verlies van België als geheel beperken. Ons land gaat erop achteruit, terwijl de Europese tendens stijgend is.

"De cijfers bevestigen dat Brussel aantrekkelijk is voor veel buitenlandse bedrijven", zegt Brussels minister van Economie Benoît Cerexhe (CDH). "De aanwezigheid van de Europese instellingen en de ligging in het hart van Europa zijn belangrijke troeven. De hervorming van Brussels Invest & Export die ik heb doorgevoerd moet helpen om die troeven nog beter uit te spelen. Brussel moet the place to be zijn."

Vorig jaar hielp de openbare dienst Brussels Invest & Export een twintigtal investeerders zich in Brussel te vestigen, met een gratis bureau gedurende enkele maanden, en persoonlijk advies over bijvoorbeeld subsidies en vergunningen.

Onder andere het Franse consultancybedrijf Ineat opende zo 9 maanden geleden haar eerste buitenlandse vestiging in Etterbeek. "We kregen hulp bij het zoeken naar een locatie, en die voldoet prima aan onze verwachtigen", zegt zaakvoerder Yves Delnatte. "Brussel was voor ons een logische stap als eerste internationale uitbreiding." Ook de ICBC, de grootste Chinese bank, streek vorig jaar in Brussel neer.

Minder jobs per investering
Het zijn vooral Amerikaanse bedrijven die in 2011 neerstreken in Brussel (25 procent). Daarna volgen Frankrijk (15 procent), het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, China en Japan.

De helft van de investeringen komt van ondernemingen die diensten leveren aan andere bedrijven, in de eerste plaats sales en marketing kantoren. Ook advocatenkantoren, consultancyfirma's en financiële bedrijven zijn goed vertegenwoordigd. De investeringen in België leveren gemiddeld minder jobs (23 per investering) op dan in andere Europese landen (gemiddeld 40 banen per project).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni