Recordaantal faillissementen maar nog altijd meer starters

© brusselnieuws.be
02/07/2013
Tijdens de eerste jaarhelft gingen in Brussel 1.263 bedrijven over de kop. Dat is een stijging van 33 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In dezelfde periode zijn echter ook 4.732 nieuwe ondernemingen opgestart. Nieuwe bedrijven hebben echter niet de waarde van oude, zegt Graydon.

Met 1.263 faillissementen was Brussel de voorbije zes maanden de slechtste leerling van de Belgische klas. "De drie gewesten delen in de klappen, maar vooral in het Brussels gewest is de stijging met spectaculair: +33 procent", klinkt het bij handelsinformatiekantoor Graydon. "Meer dan een op de vijf faillissementen werd de voorbije maanden uitgesproken in Brussel."

Vooral de bouwnijverheid, de kleinhandel en de zakelijke dienstverlening hebben het moeilijk, stelt Graydon. "Voor het eerst sinds onze waarnemingen noteren we zo goed als evenveel faillissementen in de bouw- als binnen horecasector, die de traditionele grootleverancier is van de faillissementenvolumes. Bovendien is de bouwnijverheid ook de sector waar het grootste aantal personeelsleden hun job verliezen als gevolg van het faillissement van de werkgever."

Volgens Graydon moeten we de komende maanden geen radicale trendbreuk verwachten. Het handelsinformatiekantoor stelt bijvoorbeeld vast dat het betaalgedrag van bedrijven onderling nog steeds niet goed is. "Ongeveer 1 factuur op acht wordt met een vertraging van meer dan 90 dagen of gewoon niet betaald", luidt het. Ongeveer een kwart van de faillissementen zou een direct gevolg zijn van wanbetalingen door klanten.

Vier keer zoveel oprichtingen
Brussels minister van Economie en Werk Céline Fremault (CDH) nuanceert de analyse van Graydon door te benadrukken dat er nog altijd veel meer ondernemingen worden opgericht dan er over de kop gaan. In het eerste semester gaat het om 4.732 oprichtingen, bijna vier keer zoveel als het aantal faillisementen.

Fremault stelt anderzijds wel dat meer inspanningen nodig zijn om de Brusselse ondernemingen te "verduurzamen." Volgens haar zijn de vele faillissementen niet alleen toe te schrijven aan de internationale crisis maar ook aan de kleinschaligheid van vele ondernemingen. "In Brussel wordt het ondernemersweefsel door kleine structuren gekenmerkt. Nog te vaak zien we tekortkomingen in het businessplan, een gebrek van kennis in beheer of onderkapitalisatie."

Om die problemen te verhelpen wil Fremault nog meer inzetten op projecten en programma's voor het opleiden, ondersteunen en financieren van Brusselse ondernemers, onder meer via microfinaniering en crowdfunding.

'Hypotheek op toekomst'
Graydon waarschuwt dat de vele starters de faillissementen niet opheffen. "Er zijn ook bedrijven die stoppen zonder faillissement", zegt Eric Van den Broele aan brusselnieuws.be. "Als we alles optellen zijn er wel nog altijd 20 procent meer starters dan stoppers in Brussel maar enkele jaren geleden was dat nog 35 procent. De tendens is dus negatief."

Nieuwe bedrijven hebben ook niet de omvang van ondernemingen die stoppen. "Bedrijven die stoppen hebben vaak veel werknemers terwijl starters vaak eenmanszaken zijn. In veel gevallen gaat het om hoogopgeleiden die niet meer aan de bak komen en dan maar een eigen zaak starten. Een laptop en een bureau in de huiskamer volstaan daarvoor. We komen stilaan op een punt dat meer waarde vernietigd dan gecreëerd wordt en dat legt natuurlijk een hypotheek op onze toekomst."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni