De Belgische horecazaken hebben een goed jaar achter de rug. De eerste 9 maanden van dit jaar steeg hun omzet met ruim 6 procent in vergelijking met vorig jaar. Dat komt vooral door de BTW die daalde van 21 naar 12 procent.

Het omzetcijfer van de Belgische horeca steeg in de eerste negen maanden van dit jaar tot 4,3 miljard euro. In de vergelijkbare periode vorig jaar bedroeg dat 4,09 miljard euro. De toename komt voornamelijk door de BTW-verlaging van 21 naar 12 procent sinds 1 januari 2010.

"De bedoeling was om de tewerkstelling, en eigenlijk ook de lonen, te kunnen laten stijgen én om de overlevingskansen van de horeca te kunnen vrijwaren," zegt Jan De Haes, voorzitter van de federatie Ho.Re.Ca Vlaanderen, de werkgeversorganisatie van de horecasector.

Volgens Didier Reynders (MR) zou het zwartwerk in de sector ook afgenomen zijn. De aftredende federale minister van Financiën is geen voorstander om de BTW bij de volgende begrotingsbesprekingen weer op te trekken naar 21 procent. Integendeel, in La Dernière Heure oppert hij om de BTW te verlagen tot 6 procent.

Hoeveel extra jobs de BTW-verlaging teweegbracht, is nog niet geweten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni