Hotelboom, vooral in Sint-Gillis en Molenbeek

KH
© brusselnieuws.be
19/07/2015

Het aantal hotelovernachtingen in het Brussels gewest groeide vorig jaar met 5,5 procent. Vooral in Sint-Gillis en Molenbeek zorgden nieuwe hotels voor veel meer bezoekers. “Brussel wordt steeds meer een toeristische must.”

In 2014 werd 6.616.000 keer overnacht in een Brussels hotel. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de FOD Economie. Het cijfer is goed nieuws voor de sector, want het ligt 5,5 procent hoger dan het jaar ervoor.

De Brussels Hotel Association ziet verschillende redenen voor de groei. “Er is natuurlijk de algemene conjunctuur. Het gaat beter en mensen geven weer meer uit, daarom zie je ook in Vlaanderen en Wallonië groei”, weet Rodolphe Van Weyenbergh.

Maar Brussel is er daarnaast ook in geslaagd om meer vrijetijdstoeristen aan te trekken. “Vroeger waren de hotels vooral in het weekend en de zomermaanden leeg, nu staat Brussel steeds meer op de toeristische kaart.”

Creatieve stad
Die trend is onder meer het resultaat van inspanningen van Visitbrussels om verschillende doelgroepen aan te spreken. “Men heeft zich specifiek gericht op jongeren, families, de gay-community,... en dat werpt vruchten af.”

“Daarnaast heeft Brussel ook steeds meer het imago van een dynamische, creatieve stad”, weet Van Weyenbergh. Dat werd vrijdag nog maar eens geïllustreerd door een lange reportage in The New York Times, die focuste op Brussel als kunststad.

Ook de organisatie van grote evenementen in de stijl van Winterpret zorgde de voorbije jaren al voor een belangrijke toeristische groei.

Sint-Gillis en Molenbeek
Een blik op de tabellen per gemeente leert echter dat de groei erg ongelijk verdeeld is. Vooral in Sint-Gillis (+ 17 procent, tot 795.000 overnachtingen) en Molenbeek (+ 37 procent tot 154.000 overnachtingen) is de groei opmerkelijk.

De verklaring ligt voor de hand. Nieuwe hotels zorgden in de twee gemeenten voor groei. In Sint-Gillis kwam het Pullman hotel in het Zuidstation er in 2013 bijvoorbeeld bij. En ook het Park Inn aan de Fonsnylaan is nog niet zo lang open.

In Molenbeek is het Meininger Hotel aan het kanaal dan weer een schot in de roos.

Anderlecht en Schaarbeek kenden een lichte terugval. De sector vermoedt dat vooral tijdelijke sluitingen wegens verbouwingen die trend verklaren.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni