Groen licht voor Gesuproject in Sint-Joost

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
23/01/2009
De gemeente Sint-Joost gaat akkoord met de bouwplannen voor een luxehotel aan de Kruidtuin in een voormalig jezuïetenklooster. Dat is niet naar de zin van erfgoedvereniging Pétitions-Patrimoine.

Ooit schuifelden paters-jezuïeten door de lange gangen van het grote kloostercomplex aan de Koningsstraat recht tegenover de Kruidtuin. Ze lieten er in de jaren dertig ook een imposante kerkgevel neerzetten, getekend door Antoine Courtens. Maar vandaag is de kerk helemaal leeggehaald, van altaar tot orgel, en het hele complex is verkocht aan een Zwitserse hotelpromotor.

Die heeft de plannen klaar voor een gloednieuw vijfsterrenhotel van 150 kamers, inclusief een presidentiële suite, een luxesuite in de kerktoren, die uitkijkt op de Kruidtuin, zwembad en wellnessfaciliteiten, en als kers op de taart een brasserie in de kerk met maar liefst 350 zitjes, voor het grote publiek. De kerk zal gerenoveerd worden, en de kloostergebouwen, die een hele huizenblok beslaan, zullen grotendeels gefaçadiseerd of afgebroken worden.

Zopas heeft de gemeente Sint-Joost groen licht gegeven, onder voorwaarden. Zo moeten de projectontwikkelaar een aantal kleine aanpassingen uitvoeren, maar die zijn niet onoverkomelijk. De gemeente is verheugd over het project en zegt dat de werkgelegenheid die het met zich meebrengt (200 banen), ook voor werkzoekenden uit Sint-Joost een opsteker betekent. De hotelpromotor hoopt in mei met de bouwwerken van start te kunnen gaan om eind 2011 te kunnen openen.

Het project is er niet gekomen zonder slag of stoot. Heel wat verenigingen (Arau, de Brusselse Raad voor het Leefmileu, etc.) zien het project minder zitten: onder andere de talrijke parkeerplaatsen die er op een boogscheut van een metrostation worden voorzien, zijn hen een doorn in het oog. Een luxehotel bouwen op een moment van woningnood vindt men ook niet het beste idee.

Erfgoedvereniging Pétitions-Patrimoine heeft geprobeerd om het complex te laten beschermen; de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen ging akkoord, maar werd niet gevolgd door de Brusselse regering. Antoine Boucher van Pétitions-Patrimoine noemt de hele bouwaanvraag een schertsvertoning: "In november 2006 heeft burgemeester Jean Demannez zich op een vergadering met de promotoren geëngageerd om het hotelproject te aanvaarden. We hebben een verslag van die vergadering op papier. Daarmee werden alle inspraakrechten al op voorhand tenietgedaan."

Pétitions-Patrimoine betwist ook de wettigheid van de bouwvergunning. Boucher: "Het gebouw staat in het Gewestelijk Bestemmingplan ingekleurd als woningen. Het worden hotelkamers. Dat is niet hetzelfde. De wetgever is hier duidelijk over." Als de bouwvergunning wordt afgeleverd, overwegen de verenigingen om die voor de rechter aan te vechten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni