Gemeenschapscentra hebben stuurlui met nepcontract

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
12/06/2013
Het rommelt in het grootste cultuurcentrum van Brussel. Meer dan de helft van het leidinggevend personeel van de 22 gemeenschapscentra werkt met een tijdelijk contract, dat telkens opnieuw verlengd wordt. "Zo gaat het niet langer," klinkt het.

D e gemeenschapscentra worden geleid door een centrumverantwoordelijke. Die neemt deel aan een examen. Als hij slaagt, kan hij worden aangesteld. Dat is tenminste de theorie, want de laatste jaren komt de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) er niet toe om de geslaagde kandidaten officieel aan te stellen. Ze krijgen alleen een tijdelijk contract.

Ook voor de cultuurfunctionarissen doet de VGC steeds meer een beroep op tijdelijke contracten. Sommigen hebben hun contract van bepaalde duur zo al vier of vijf keer verlengd zien worden.

Vandaag zijn er volgens de socialistische vakbond ACOD 19 van de 33 cultuurfunctionarissen en centrumverantwoordelijken aan de slag met een tijdelijk contract.

Dat is een penibele situatie. Voor het personeel, dat geen werkzekerheid heeft, maar ook voor het gemeenschapscentrum dat moet werken met een onzekere personeelsformatie.

Dat de VGC zo intensief gebruik maakt van tijdelijke contracten komt onder meer door het uitblijven van een nieuw personeelsplan voor de hele VGC-administratie. Dat moet vaststellen hoeveel personeel op welke plek kan worden ingezet.

Het personeelsplan werd al sinds 2011 beloofd door collegelid voor ambtenarenzaken Bruno De Lille (Groen), maar is er nog steeds niet. Het overleg tussen De Lille en de vakbonden zit muurvast, zo bleek vrijdag in de Raad van de VGC.

Intussen begint de situatie te wegen op het terrein. In het gemeenschapscentrum Kontakt in Sint-Pieters-Woluwe is al sinds januari geen centrumverantwoordelijke meer, net zoals bij het gemeenschapscentrum Heembeek-Mutsaard. De VGC heeft zelfs geen vacature uitgeschreven.
Het ACOD vermoedt dat het gaat om een verkapte besparing. Door vacatures met veel vertraging uit te schrijven, kan de VGC toch algauw enkele tienduizenden euro's besparen.

Personeelsplan
De sociale onrust wordt verder aangewakkerd door de vrees voor ontslagen. De VGC wil 1,4 miljoen euro besparen op het personeel in 2013. Zo staat het in de begroting. Volgens de vakbonden komt dat overeen met 5 procent van de loonmassa, of een schrapping van veertig jobs.
Collegelid Bruno De Lille zegt dat het niet om naakte ontslagen gaat, maar om een technische aangelegenheid: geld voor vacante plaatsen die nooit werden ingevuld.

De begrotingswijziging van mei zou meer duidelijkheid brengen. Het VGC-college heeft die vorige week donderdag goedgekeurd, maar de 1,4 miljoen euro besparing op het personeel staat er nog steeds in.

Op 25 juni is er overleg met de vakbonden over het personeelsplan. Loopt dat vlot, dan valt alles in de plooi, maar komen het VGC-college en de vakbonden niet tot een akkoord, dan wordt het vast een hete herfst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni