Brussels Metropolitan: ‘Meer samenwerking tussen overheden nodig’

© brusselnieuws.be
09/12/2010
De Brusselse metropool, die bestaat uit het Brussels Gewest en de Vlaamse en Waalse rand, heeft de crisis relatief goed doorstaan, maar mist dynamiek. Volgens de werkgevers, verenigd in het project Brussels Metropolitan, moeten de gewesten en de federale regering dringend de handen in elkaar slaan om het potentieel van de metropool volledig te benutten.

Dat zegt een onderzoek dat de werkgeversorganisaties in ons land bestelden bij het Zwitserse onderzoeksbureau BAK Basel Economics.

Brussel kromp op economisch vlak een stuk minder dan 15 andere Europese metropolen tijdens de economische crisis. De regio werd economisch gezien twee procent kleiner, tegenover een gemiddelde van drie procent. Die kleinere krimp is te danken aan de aanwezigheid van publieke en

Toch mag Brussel niet op zijn lauweren te rusten. De economische groei is zwak en vertraagt, waarschuwt het onderzoeksbureau. De economische en demografische groei van de stad vertaalt zich niet in nieuwe jobs. Brussel mag dan wel sterk zijn in zakelijke diensten, de lokale diensten zoals de horeca scoren zwak. Ook de toeristische en culturele troeven worden niet voldoende benut.

'Meer samenwerking aub'
De drie regionale en federale interprofessionele werkgeversorganisaties (Beci, Voka, UWE en het VBO) lanceerden twee jaar geleden onder de naam Brussels Metropolitan een gezamenlijke ontwikkelingsstrategie om Brussel als grootstedelijk en internationaal centrum beter te valoriseren, met de ambitie om meer jobs te creëren. Een sterke Brusselse metropool is volgens de werkgevers van belang voor het hele land, en daarom is dringend nood aan een intensere samenwerking tussen de verschillende regeringen van het land.

"Er is meer samenwerking nodig tussen de gewesten en het federale niveau om Brussel vooruit te helpen. Niemand is immers gebaat bij een centrale regio die haar troeven misbruikt of zelfs verliest", legt Emmanuel Van Innis, voorzitter van Brussels Metropolitan, uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni