Aan de dijktoog van de Noordzee

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
25/12/2005
Vis en schaaldieren zijn klassieke smaakmakers voor de eindejaarsfeesten. Bij De Noordzee is het echter elke dag genieten, aan de nieuwe straatbar.

Bij ons weten zijn er aan de Vlaamse kust nog geen 'straatconsumptie­togen' te vinden, toch niet als uitbreiding van een viswinkel. Dit concept is vast een goede commerciële toekomst beschoren.

Wouter Vermeulen probeert het uit aan de 'Brusselse kust', de Vismarktwijk. Zijn vishandel De Noordzee kan je sinds kort niet meer voorbijlopen zonder op de vreemdsoortige 'pier' te stuiten die het trottoir inpalmt. Een opvallende moderne bartoog uit inox wordt er tegen tien uur in de voormiddag uit de winkel gerold en daaraan kunnen mensen wat lekkers consumeren. De van oorsprong Dendermondse inwijkeling Vermeulen verzon dit concept omdat klanten die een grote bestelling plaatsen, soms wat langer moeten wachten. Waarom hen niet van dienst zijn met een hapje, dacht de visboer.

De buurt heeft wel al een kraampje met slakken en een tentje met oesters (vlak voor de Katelijnekerk), maar soms oogt dit niet erg hygiënisch, hoe correct men er ook werkt. De Noordzee bedacht dus een grote toog die op maat bij Bossuyt in Kuurne werd gemaakt. Een tweedelige rolbar die handig de straat op schuift, en de staanlamp erbij zorgt voor gezelligheid. Het genieten met de neus in de heerlijke lucht van verse vis kan beginnen.

Rendez-vous met oesters
Iedere dag opnieuw wordt aan een zijde het geïntegreerde gasbekken aangestoken voor verse warme vissoep en Brusselse karikollen. En aan de andere zijde wacht de koele 'keuken' voor service van moules parquées en oesters, samen met een gepast fris wijntje uiteraard. "Al de eerste dag had ik succes met die verzorgde dienstverlening," glundert de eigenaar. "De oesterbar is sindsdien een keer per week het plekje van rendez-vous voor een groep Brusselse vrienden, die er hun stamtoog van maakten."

Het grote doelpubliek blijft natuurlijk de klant die wat koopt, een bestelling afwacht en tussendoor zijn tijd vult met eetgenot. Terwijl het personeel voor het fileren van tongetjes of het prepareren van carpaccio van tonijn minder stresserend te werk kan gaan, wordt de klok van het drukke leven en boodschappen doen even stilgezet voor een moment van gastronomische verwennerij. De Canadese, Noorse en Bretoense kreeft mag dan wel wachten op de ideale verpakking, inmiddels geniet meneer - vooral - maar ook mevrouw van enkele oesters, een mosseltje of dagverse vissoep.

Meer moet dat niet zijn als Goed Gerief om op straat van iedere werkdag een eindejaarsfeestje te maken.

:: De Noordzee, Sint-Katelijnestraat 45 (hoek Sint-Katelijneplein), Brussel, tel. 02-513.11.92. Open van woensdag tot zaterdag van 8 tot 18 uur. De consumptiebar op straat is open van 10 tot 16 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni