112 werkzoekenden voor elke laaggeschoolde job

© brusselnieuws.be
07/11/2012
Voor elke vacature voor laaggeschoolden in de hoofdstad zijn er 112 werkzoekenden. De crisis heeft die situatie nog verergerd.

In de Rand rond Brussel is het verschil tussen vraag en aanbod minder dramatisch, blijkt uit een onderzoek van professor Joep Konings (KU Leuven). In Halle-Vilvoorde zijn er bijvoorbeeld voor elke laaggeschoolde job 4 werkzoekenden, in Waals-Brabant zijn dat er 9.

De studie kwam er in opdracht van Brussels Metropolitan, een samenwerking tussen werkgeversorganisaties VBO, Voka, Beci en Uwe. Zij willen de sociaaleconomische ontwikkeling bevorderen van Brussel en het hinterland, de 'metropool'.

Volgens Konings vertoont de regio op vlak van werkgelegenheid kenmerken van een functionele economische entiteit. "Toch manifesteren zich drie aparte arbeidsmarkten in de Brusselse metropool, elk met een eigen profiel."

Vier op de vijf laaggeschoolden in het metropoolgebied woont in Brussel. Konings denkt dat deze groep ook naar werk buiten het gewest op zoek moet. "Een grotere mobiliteit van laaggeschoolde Brusselse werkzoekenden binnen de brede metropool zou vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in de hele regio aanzienlijk beter op elkaar kunnen afstemmen", zegt hij .

Bovendien kent Brussel ook verschuiving naar meer jobs in de dienstensector, waardoor de vraag naar laaggeschoolde arbeidskrachten nog daalt. Konings wil dus een betere scholing van de jeugd in de hoofdstad. "Daarnaast moet Brussel aantrekkelijk blijven voor kennisjobs, én ervoor zorgen dat zich rond die kennisactiviteiten lokale diensten voor lager geschoolden kunnen ontwikkelen."

Konings noemt de spanning tussen vraag en aanbod een heel ernstig probleem. "Het ondermijnt de groei in Brussel, en moet zo snel mogelijk aangepakt worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni