De week van ... Geert van Istendael

Sam Steverlynck
© Agenda Magazine
08/11/2012
Weinig schrijvers hebben op zo’n tedere/wrange wijze de Belgische – en Brusselse - ziel weten te fileren als Geert van Istendael in Het Belgisch labyrint. In Mijn Nederland doet hij hetzelfde, maar dan met onze noorderburen. Binnenkort verschijnt Een geschiedenis van België voor nieuwsgierige kinderen (en hun ouders), dat Van Istendael samen met Benno Barnard schreef. De illustraties zijn van de hand van zijn dochter, Judith Vanistendael.

Pizzeria di Bari

"Ik ga graag een hapje eten in de Pizzeria di Bari in Molenbeek. Qua stijl doet die wat denken aan een oud Belgisch café. Maar gelukkig hebben ze geen werktuigen uit een achterhaalde fase van de landbouweconomie aan de muren hangen. Neem een verdacht aperitief, bijvoorbeeld Bitter (dat niet bitter is) of Cynar (op doktersvoorschrift). De pizza's kosten rond de acht euro. Maar er zijn ook penne all'arrabbiata en andere oude bekenden. De wijn is er lekker. De Italiaanse smartlappen druipen uit de boxen."

Delaunoystraat 65, Molenbeek

Tropismes

"Ik wou Passa Porta aanraden of Het Ivoren Aapje, maar anderen zijn mij in deze rubriek voor geweest. Geen nood, Brussel heeft - zonder te overdrijven - een van de allerbeste boekhandels ter wereld, Tropismes. Alle boeken zijn in het Frans, maar dat mag geen bezwaar zijn. Voor wie nog andere talen wil lezen, is er Gutenberg (Duits), Punto y Coma (Spaans), Orfeu (Portugees) en Piola Libri (Italiaans). In Piola Libri kun je overigens voortreffelijke wijnen drinken in de bijbehorende enotheek."

Prinsengalerij 11, Brussel, www.tropismes.com

Cas Oorthuys

"Het Museum van de Stad Brussel stelt foto's tentoon die de Nederlandse fotograaf Cas Oorthuys hier maakte tussen 1946 en 1956. Mij interesseert het altijd hoe een buitenlander kijkt naar mijn stad en zeker als het een Nederlander is. Voor Nederlanders is Brussel tegelijk nabij en volslagen exotisch. Zéér aan te raden voor iedereen die te jong is om dat Brussel gezien te hebben. Maak aan de hand van deze foto's een zwerftocht en stel vast hoe we onze stad hebben verwoest. Dat veel dingen - niet alle - vroeger mooier en beter waren. Vraag je af wie er belang bij had dat al dat moois kapotging. Wie geld verdiende met de vernieling van Brussel. Wie onverschillig is geweest…"

tot 31/12, Museum van de Stad Brussel, Brussel, musea.brussel.be

Permeke

"Iedere Vlaming moet naar de Permeke-retrospectieve. Zoals Permeke Vlamingen schilderde, hoekig, grondkleurig, krom gewerkt, zo waren ze in werkelijkheid. Welvarend Vlaanderen wil veel te graag vergeten dat het afstamt van arm Vlaanderen. Als kleine jongen heb ik ze gezien, niet de vissers van Permeke, maar afgebeulde boeren op vloeren van gestampte aarde. In het Hageland was het, begin jaren 1950. Zo lang geleden is dat nu ook niet. Bovendien vind ik Permeke een groot schilder."

Tot 20/01, PSK, Ravensteinstraat 23, Brussel, www.bozar.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni