Uitgebeend!, het slagersvak op het hakblok

Anne Brumagne
© Brussel Deze Week
04/05/2005
Als slot van het project mondelinge geschiedenis Brussel aan het werk presenteren het Archief en Museum van het Vlaams Leven in Brussel (AMVB) en de Erfgoedcel een tentoonstelling over de Vlaamse slagers in Brussel na Wereldoorlog II. De titel Uitgebeend! kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden...

Uitbenen was natuurlijk een van de dagelijkse slagersklussen. Het moet vrij gevaarlijk werk zijn geweest, want op de tentoonstelling wordt ergens tussen de meng- en snijmachines, de messen en het vele andere typische gereedschap een soort maliënkolder getoond. Die trokken de slagers aan bij het uitbenen.

Het woord 'uitbenen' heeft ook de connotatie van grondigheid en vakmanschap - en dat geldt in de eerste plaats de manier waarop de slagers hun beroep uitoefenden. De slagersgezinnen poseren dan ook op de oude foto's die in de expositieruimte worden getoond met gepaste trots achter de toonbank van de slagerij.
De tentoonstellingsmakers hebben hun onderwerp al even grondig aangepakt. Uitgebeend! is het resultaat van een uitvoerige bevraging onder Vlaamse slagers - wie wil kan de interviews op de tentoonstelling ook beluisteren. Voorts werd ook een poging gedaan om de situatie vandaag te schetsen, en om verbanden te leggen met de wereld van de kunst.

Fotograaf Alain Géronnez maakte een fotoreeks over de veranderingen die slagerijen in het straatbeeld hebben ondergaan. Helaas is dat evengoed het verhaal van een teloorgang geworden, want oude slagerijen zijn, onder druk van de concurrentie van de nabije supermarkt, of omdat er geen opvolger meer was om de zaak voort te zetten, omgevormd tot telefoon- of andere winkels. Of ze staan stil te verkommeren.

Waarmee we bij een laatste betekenis van 'uitgebeend' zijn gekomen. Uitgebeend of kaalgeplukt, het slagersvak heeft moeite om te overleven. Van de vele Vlaamse slagers (vaak waren ze afkomstig uit West-Vlaanderen) zijn er niet veel meer over. Echt exacte cijfers zijn er niet, maar op basis van de ledenaantallen van de beroepsbonden gaat men er bij het AMVB van uit dat in tien jaar het aantal slagers in Brussel is teruggelopen van 1.200 tot 300. De traditionele slagerij staat op het punt te verdwijnen.

:: Uitgebeend! Tot 13/8 in het AMVB, Arduinkaai 28, 1000 Brussel. Geopend dinsdags tot zaterdags van 10 tot 17 uur, gesloten op maan-, zon- en feestdagen, van 5 tot 7/5, en van 21 tot 23/7. Info: 02-512.42.81

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni