Sigrid Bousset over tien jaar Het Beschrijf

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
22/11/2008
In de tien jaar dat de literaire organisatie Het Beschrijf bestaat, zijn het boekenwezen en letterenleven in Vlaanderen ingrijpend veranderd. Samen met directeur Sigrid Bousset gaan we op zoek naar mogelijke verbanden.

Sigrid Bousset is nu bijna een jaar directeur van Het Beschrijf, nadat oprichter Paul Buekenhout in janua­ri de fakkel doorgaf. Ze is medewerkster van het eerste uur, toen er kantoorruimte moest worden gezocht en tafels van Ikea in elkaar dienden te worden gevezen. Van het literatuurhuis Passa Porta, waar Het Beschrijf nu zit, was toen nog lang geen sprake. "Tot onze verhuizing in 2004 zaten we aan de Adolphe Maxlaan. Ik herinner me dat de telefoon daar al ging voor we goed en wel geïnstalleerd waren. Alles verliep nogal hectisch. Paul Buekenhout had op dat moment vanuit het PSK, waar hij werkte, al twee edities van het literaire festival Het groot beschrijf georganiseerd, met Relinde Raeymaekers van de Hoofdstedelijke Bibliotheek en schrijver Frank De Crits. Zo'n literair evenement bestond op dat ogenblik niet in Vlaanderen. De Nachten van de poëzie waren verleden tijd en dus had je alleen nog Saint Amour van Behoud de Begeerte. Door het succes van Het groot beschrijf nam Paul het risico om Het Beschrijf op te richten, en we kregen meteen veel respons. We begonnen met de uitgave van Het literair plan, dat alle literaire programma's in Brussel samenbracht, we gingen de Nederlandstalige literatuur voorstellen in Londen,... En de volgende jaren zijn daar alleen maar projecten bijgekomen. Een 'normaal' jaar hebben we nog niet meegemaakt. Met het bestuur onder leiding van Hugo Weckx (gewezen Vlaams CVP/CD&V-minister van Cultuur, MB) hebben we ook een paar financiële problemen moeten oplossen, maar die periode is nu hopelijk achter de rug. Er is meer tijd voor reflectie."

Fulltime schrijver
"Ondertussen is er veel gewijzigd in het literaire landschap. Waar de theaterwereld zich in de jaren 1980 heeft geprofessionaliseerd, deed de literaire sector dat de voorbije tien jaar. Tien jaar geleden waren er in Vlaanderen maar een paar auteurs die van hun pen konden leven, en hadden de meesten nog een andere baan. Vandaag kunnen er meer voltijds schrijver zijn, dankzij de beurzen van het Fonds voor de Letteren, maar ook dankzij het circuit van schrijfopdrachten, lezingen en festivals. En die zetten het publiek dan weer aan tot lezen."

"Het Beschrijf wil op dat vlak ook marktcorrigerend werken en niet alleen de auteurs uitnodigen die bestsellers schrijven. Een van de belangrijke missies van Het Beschrijf is ook het slopen van muren rond de Vlaamse literatuur. Het residentieprogramma dat we op poten gezet hebben, ontbrak in ons land. Ondertussen hebben bijna honderd buitenlandse schrijvers met Brussel en Vlaanderen kennisgemaakt. Van grote namen als Richard Powers en Alan Hollinghurst over Roberto Ferrucci - zijn nieuwe roman zal zich volledig in Brussel afspelen - tot de Est Tõnu Õnnepalu, die bij zijn terugkeer de bekroonde bestseller Notities in Vlaanderen schreef. Intussen kunnen we ook de omgekeerde beweging maken en Vlaamse auteurs naar het buitenland sturen."

"Bij de hoogtepunten van de afgelopen tien jaar reken ik zeker Het Groot Beschrijf van 2000," vervolgt Bousset. "Toen was Brussel culturele hoofdstad en kreeg Het Beschrijf een internationale dimensie. Dat was bijvoorbeeld het festival waarop Hugo Claus tegenover Guy Verhofstadt stond. Het project Bloem in Brussel was symbolisch omdat Belgische auteurs van beide taalgemeenschappen toen voor het eerst met elkaar samenwerkten. Vandaag werken we zo goed samen met onze Franstalige tegenhanger Entrez Lire dat we op lange termijn misschien wel zouden kunnen samensmelten, maar tien jaar geleden lag zoiets niet voor de hand."

:: Feestavond voor tien jaar Het Beschrijf, 21 november om 20 uur in de KVS Bol. reserveren op 02-210.11.12 of op www.kvs.be en www.beschrijf.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni