In het Jubelpark: de mummies van de 21ste eeuw

Anne Brumagne
© Agenda Magazine
02/03/2007
Het Jubelparkmuseum is een van de weinige musea die voluit deelnemen aan BRXLBRAVO, en dit weekend de eigen collectie confronteren met hedendaagse kunst en muziek.

De filosofie indachtig dat erfgoed maar betekenis heeft als het ook mensen vandaag kan inspireren, besloten de KMKG onder impuls van de educatieve dienst voor het kunstenweekend BRXLBRAVO een oproep te doen aan hedendaagse kunstenaars uit Brussel. "Met de bedoeling hen in dialoog te laten gaan met onze collectie," vertelt initiatiefneemster Anna Van Waeg. "Al vrij snel reageerde het kamerensemble Oxalys, dat voorstelde om muziek van de symbolist Debussy uit te voeren in de Apameazaal, in de collectie oudheid. De teksten van het einde van de 19de eeuw die zullen worden gereciteerd, refereren aan de Griekse oudheid, vandaar. Ze worden begeleid door fluit, en het concert zal gedeeltelijk worden gebracht net bij een beeld waar dat instrument net ontbreekt. De volgende die reageerde was Bl!ndman. Dat heeft vier zogenaamde juniorkwartetten, een voor saxofoon, strijkers, percussie en een vocaal kwartet.

Het saxofoonkwartet komt in onze zalen optreden, en voor de strijkers stellen we het Horta-Lambeauxpaviljoen open. Ze brengen er Bachs Goldbergvariaties, maar dan in een bewerking voor strijkers. De vocale en de drum-kwartetten concerteren respectievelijk in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten en in de archeologische site van de Koudenberg. Om de twee uur op zondag is er elders een concert, zodat het publiek in principe het hele parcours mee kan volgen." Van Waeg voegt er lachend aan toe dat een repetitie van de saxen in de zalen alvast niet onopgemerkt is voorbijgegaan. "Iedereen hier in huis weet nu dat er iets staat te gebeuren, de instrumenten galmen door de ruimten. Het is in zekere zin ook wel een primeur, hoor, een concert met 20ste-eeuwse instrumenten in ons museum, dat toch vooral oudere kunst herbergt. De muzikanten van hun kant staan paf van de collectie die we hier hebben."

RHOK
Het meest ambitieuze onderdeel van BRXLBRAVO in het Jubelpark is misschien wel de samenwerking met de Academie voor Beeldende Kunsten van Etterbeek en Sint-Pieters-Woluwe, RHOK intervent KMKG. Van Waeg: "De mensen die daar les volgen, vertelden ons ook dat ze hier wel naar tijdelijke tentoonstellingen kwamen, maar de vaste collectie niet kenden. Wij stelden hen voor om onze collectie als inspiratie te gebruiken voor nieuw werk."

Dat klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is. Er zijn nu eenmaal regels in verband met de conservatie van de collectie, en een hedendaagse kunstenaar mag dus niet eender welke ingreep uitvoeren - organisch materiaal toevoegen kan bijvoorbeeld riskant zijn. Maar dat kan ook aanzetten tot creativiteit. "Alain Verschueren, wiens werk zal worden getoond in de afdeling Egypte, liet bijvoorbeeld zijn eigen lichaam afgieten in plaaster, en wil die mummie inbinden met krantenpapier, pellicule, cd's… Zijn idee is dat we in een tijd van migratie leven. Terwijl in het Oude Egypte de dode zijn geschiedenis werd meegegeven op de muren van zijn graf, is de mummie nu zelf de drager van zijn eigen geschiedenis. Het leuke is dat we in de reserve een gelijkaardige vitrine hebben gevonden zoals deze waarin de mummies in de zalen worden getoond. Verschuerens mummie mag in die vitrine naast de andere worden getoond." 27 kunstenaars nemen deel, hun expo loopt tot 18 maart.

'BRXLBRAVO @ Jubelpark' wordt nog aangevuld met een Bravobar, een kruispunt voor de bezoekers, ontworpen en gerealiseerd door de designstudio The Turtle Dreams of Wind and Wings, dat met en voor kinderen werkt. Op de vrijdag van het kunstenweekend werkt de studio ook samen met schoolkinderen.

:: Jubelparkmuseum, 10 Jubelpark, 1000 Brussel, 02-741.72.14/15
2.3 > 4.3.2007 Bravobar: 11 > 16.45, Oxalys: 3.3 14.00 & 15.30, Bl!ndman: 4.3 10, 12, 14 & 16.00, RHOK: > 18.3 10 > 17.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni