Hervorming federale wetenschappelijke instellingen voorgesteld

EVC
© brusselnieuws.be
03/09/2012
Op een druk bijgewoonde personeelsvergadering in het Museum voor Kunst en Geschiedenis is maandag de reorganisatie van de federale musea en wetenschappelijke instellingen voorgesteld. Dat gebeurde door Philippe Mettens, hoofd van het federaal wetenschapsbeleid.

Minister van Overheidsbedrijven en Wetenschapsbeleid Paul Magnette (PS) en Philippe Mettens, voorzitter van het directiecomité van het Wetenschapsbeleid ondertekenden al op 10 juli de bestuursovereenkomst van de Departement Wetenschapsbeleid. Deze overeenkomst hertekent de structuur van de federale instellingen grondig, en zorgde voor de nodige ongerustheid bij het personeel. Bedoeling is om de herorganisatie tegen 1 januari 2013 te voltooien.

Momenteel telt het Departement Wetenschapsbeleid twaalf algemene directies, waaronder de Federale musea, het Algemeen Rijksarchief, de Instellingen van het Plateau van Ukkel, het Instituut voor Natuurwetenschappen. Door fusies en schaalvergroting wil de overheid kosten besparen en efficiënter werken.

Polen
Het plan omvat de oprichting van verschillende afdelingen of polen. Volgens Magnette en Mettens gaat deze fusie de identiteit van de federale wetenschappelijk instellingen respecteren, maar het is wel de bedoeling om collecties anders te groeperen en nieuwe museumentiteiten te crëeren.

De pool 'Kunst' omvat de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (met inbegrip van het Magritte Museum, het Wiertzmuseum en het Constantin Meuniermuseum), de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (inclusief Muziekinstrumentenmuseum, Hallepoort, Chinees Paviljoen, Japanse Toren) en het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

Leiding
De pool 'Ruimte' behelst het Koninklijk Meteorologisch Instituut, het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie en de Koninklijke Sterrenwacht van België (met het Planetarium).

De pool 'Documentatie' groepeert de Koninklijke Bibliotheek van België (Albertina), het Algemeen Rijksarchief en het Rijksarchief in de Provinciën. De Pool 'Natuur' staat voor twee Instellingen die gescheiden zullen blijven: het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren, dat momenteel grondig wordt gerenoveerd.

Over wie de instellingen gaat leiden is nog niets beslist.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni