Europese aandacht voor industriële parels

AD
© Brussel Deze Week
07/01/2015

Dit jaar zullen in heel Europa allerlei acties het industrieel erfgoed naar voren schuiven, want het is het Europees Jaar van het Industrieel en Technisch Erfgoed. Ook de European Heritage Days, in Brussel zijn dat de Open Monumentendagen, hebben dit thema gekozen.

De Industriële Revolutie begon eind achttiende, begin negentiende eeuw in Europa en verspreidde zich daarna naar de andere continenten. Sinds de interesse voor het industriële erfgoed ontstond, vanaf het midden van de jaren 1960 in Groot-Brittannië, zijn het vooral vrijwilligers en hun verenigingen die een groot deel van dat erfgoed gered hebben. De industriële erfgoedverenigingen hebben zich enkele jaren geleden verenigd in de Europese Federatie van Verenigingen voor Industrieel en Technisch Erfgoed, kortweg E-Faith. In 2015 wil E-Faith de samenwerking tussen vrijwilligers stimuleren over de landsgrenzen heen. Een geslaagd voorbeeld van een jarenlange samenwerking waarbij ideeën en expertise werden uitgewisseld is die tussen de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) en haar Catalaanse tegenhanger.

Op de site van E-Faith worden tips gegeven hoe u er met uw vereniging, buurtcomité of enkele vrienden voor kan zorgen dat een of ander waardevol relict, gebouw of site niet verloren gaat. Zo kan een verjaardag een aanleiding zijn om iets aan te pakken. U kan zich aansluiten bij een van de bestaande stuurgroepen of er zelf een oprichten. Er zijn er al van havenkranen, watermolens en waterkracht, gevaarlijk industrieel erfgoed en de stuurgroep van fabrieksschoorstenen wordt getrokken door de vereniging met de mooie naam Le Non-Lieu uit Roubaix. In de eerste week van mei 2015 worden zo veel mogelijk fabrieksschoorstenen in de kijker gezet. Iedereen kan meedenken over mogelijke nieuwe functies en artistieke projecten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni