Draguet legt museumpersoneel zwijgplicht op

© brusselnieuws.be
21/09/2011
Michel Draguet, directeur van de grote federale musea in Brussel, heeft zijn personeel zwijgplicht opgelegd. Medewerkers zouden zich kritisch over hem hebben uitgelaten tegenover de pers. Draguet zelf zegt dat hij enkel bestaande wetgeving toepast.

De Morgen kreeg een interne dienstnota te zien waarin Draguet benadrukt dat personeelsleden eerst zijn toestemming moeten vragen voor ze een interview geven in de media. Zoniet volgen er disciplinaire strafmaatregelen. De dienstnota spreekt enkel over het KMKG, maar in de praktijk geldt ze ook voor de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Brussel (KMSKB).

Schrikbewind
Volgens De Morgen sijpelen er vanuit de musea berichten door over Draguets "schrikbewind". Deze nota zou die berichten moeten doen stoppen. In de nota van 13 september volgt Draguet de omzendbrief uit 2007 over zwijgplicht en spreekrecht van ambtenaren op de letter. Het is echter uitzonderlijk dat een directeur het personeel daaraan herinnert en met strafmaatregelen dreigt.

De directeur zelf ziet geen probleem, hij past gewoon de bestaande wetgeving toe. "Deze nota vermeldt duidelijk de vrijheid van meningsuiting van elke staatsambtenaar vanaf het moment waarop de mening uitdrukkelijk vermeld wordt als persoonlijk," zegt hij in een reactie op brusselnieuws.be. "De tweede paragraaf is hier heel duidelijk over. De beperking geldt enkel voor 'officiële' verklaringen. De tekst gericht aan het personeel herneemt de officiële wetgeving die het personeelsstatuut en de ethische code regelt."

Niet onomstreden
Draguet (47) is directeur van de KMSKB en directeur ad interim bij de Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG). Daarmee staat hij aan het hoofd van een indrukwekkende rij musea: het Museum voor Schone Kunsten, het Magrittemuseum, het Muziekinstrumentenmuseum, het Wiertzmuseum, het Constantin Meuniermuseum, het Chinees Paviljoen, de Japanse Toren, het KMKG zelf en de Halletoren. Voor de functie van directeur ad interim bij de KMKG kan hij niet benoemd worden zolang er geen federale regering is. Ook historicus Constantin Chariot is nog in de running voor de positie.

Die jobcumul, sinds 2010, kan intern op veel kritiek rekenen. Ook zijn beleidsbeslissingen zijn niet onomstreden. Volgens zijn critici trekt Draguet te vaak de kaart van het toerisme en wil hij de musea omvormen tot thematische trekpleisters. Het Magrittemuseum is daar een voorbeeld van. Volgend jaar wil hij een museum van de fin-de-siècle openen met de art nouveau-collecties uit verschillende musea. Het Museum voor Moderne kunst moest daarvoor zijn deuren sluiten.

Hij streeft ook naar musea die minder afhankelijk zijn van subsidies, en staat achter het idee van de Kunstpool (Pôle A), dat de KMKG, de KMSKB en het KIK (Koninklijke Instituut voor Kunstpatrimonium) wil groeperen.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni