Bibliotheek Nationale Bank zoekt bezoekers

GDC
© brusselnieuws.be
04/06/2012
De Wetenschappelijke Bibliotheek van de Nationale Bank van België huist sinds 2010 in een prachtig gerenoveerd gebouw, gratis toegankelijk voor toeristen en andere bezoekers. Maar voorlopig zijn slechts weinig mensen daarvan op de hoogte.

Na een jarenlange renovatie trok de bibliotheek in 2010 in het gebouw aan de Warmoesberg. Het 19de-eeuwse pand is gratis te bezichtigen, maar daarvan blijken slechts weinig mensen op de hoogte. "We zijn nog niet zo bekend. Mensen lopen de deur voorbij zonder te beseffen dat er een bijzonder gebouw te bezoeken valt", zegt Liesbeth De Loof van de Nationale Bank.

Het gaat om een origineel bankgebouw uit 1872, indertijd neergezet door de bank Union du crédit de Bruxelles. "Toen werden banken vooral ontworpen met de bedoeling te pronken en mensen te imponeren, en dat is hier zeker het geval", aldus De Loof. Een majestueuze centrale inkomhal, een monumentale trap die leidt naar een overdekte galerij, grote lokettenzalen verlicht door hoge glazen koepels. "Daarnaast zijn er ook nog twee originele kluizenkamers intact, met de typische bankkluisjes waar mensen waardevolle spullen achterlieten."

Het gebouw kwam later in handen van een Amerikaanse bank en werd in de jaren 1980 overgekocht door de Nationale Bank. Het is voor een groot deel beschermd, en werd daarom ook zoveel mogelijk in originele staat bewaard en gerestaureerd.

Populair bij studenten
De Wetenschappelijke Bibliotheek zelf, die in het gebouw is ondergebracht, trekt wel heel wat bezoekers aan. De bibliotheek is, in tegenstelling tot de rest van het gebouw, niet voor het grote publiek bestemd. "We zijn sterk gespecialiseerd in economie en financiën, dus komen er voornamelijk academici en mensen uit de sector. En vooral ook studenten, voor wie het hier rustiger studeren is dan in de Albertinabibliotheek."

Wetenschappelijke Bibliotheek van de Nationale Bank van België
Warmoesberg 57, Brussel
Te bezichtigen van maandag tot zaterdag van 10 uur tot 17 uur
Toegang gratis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni