Balkan Trafik: het onderste uit de (Bal)kan

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
26/03/2008
De tweede editie van Balkan Trafik draagt opnieuw de ontdekking van de muziek en cultuur uit Zuidoost-Europa hoog in het vaandel. Door de mix van traditionele muziek, nieuwe creaties en Balkan beats is er voor ieder wat wils. "Het belangrijkste is de ontmoeting tussen mensen van hier en van ginder."

"We willen er niet gewoon een feestje onder Belgen van maken. Om een echte uitwisseling tot stand te brengen, hebben we ook de Brusselse Balkan-gemeenschappen zelf uitgenodigd," zegt programmator Nicolas Wieërs van 1001 Valises. "We houden de prijzen laag zodat ook mensen die minder bedeeld zijn en studenten kunnen komen meefeesten." De grootste verrassingen van Balkan Trafik zijn de eigen creaties, een echte samenwerking tussen artiesten van hier en van ginder. Balkan Zirkus.eu is een samenwerking tussen jonge circusartiesten uit België en verschillende Balkanlanden. Tirana <-> Brussels is een muzikale creatie van de Brussels-Albanese accordeonist Gjovalin Nonaj.

Stroomopwaarts
Op donderdag opent Balkan Trafik met de avant-première van Against the stream, een muziekdocumentaire van Zlatina Rousseva. Een schip vaart stroomopwaarts op de Donau van Bulgarije door verschillende Balkanlanden tot in Duitsland. Onderweg pikt de boot muzikanten op, stuk voor stuk virtuozen, die samen muziek maken en er op los improviseren. Na de vertoning komen drie protagonisten van de documentaire deze première luister bijzetten.

Op vrijdag palmt Balkan Trafik heel het Paleis voor Schone Kunsten in. Vanaf 18.00u zijn er Albanese folkloredansen, circusacts, dansworkshops en de bruiloftmuziek van de Kosovaarse familiegroep Trio Ocarina. Het Orkestar Mladi Braka Kadrievi uit Macedonië is een familie waar muziek van vader op zoon wordt doorgegeven, zoals het vaak het geval is in de Balkan. Je kunt naar de films Trumpet's Republic over de grootste fanfarewedstrijd ter wereld in Servië of naar Sevdah - The bridge that survived over muzikanten die wars van etnische grenzen samenkomen ondanks het bombardement van de brug van Mostar (Bosnië-Hercegovina) in 1993. Mostar Sevdah Reunion zet de muzikale comeback van Ljiljana Buttler extra kracht bij. Sevdah is voor Bosnië wat fado is voor Portugal of blues voor de VS. Buttler is een zigeunerzangeres die na jarenlange afwezigheid terug is, tot grote vreugde van alle aanhangers van deze 'moeder van de zigeunerziel'.
De Turkse percussiesensatie Burhan Öçal vermengt met zijn Trakya All Stars traditioneel op een stijlvolle manier met beats van DJ Smadj. Het Dejan Lazarevic Orchestra, winnaar van de grootste fanfarewedstrijd van de Balkan, zal Servië vertegenwoordigen. De Hongaarse zangeres Mitsoura werd door het magazine Cosmopolitan in 2002 uitgeroepen tot 'Woman of the Year' voor haar strijd voor de rechten van zigeunermeisjes en -vrouwen. Na middernacht kun je een feestje bouwen op de 'Turbo folk party' van Raki Balkans Sound System, een kosmopolitische mix van zigeunerfolk, Turkse ska, gipsy-punk en Joegoslavische
disco.

Trad meets elektro
Zaterdag is hoogdag. De deuren openen om 13.00u zodat gezinnen met kinderen via workshops en doorlopende activiteiten ook kunnen kennismaken met de Balkan en om 16.00u naar Balkan Zirkus.eu kunnen. Twee Belgische groepen sieren de affiche: het Orchestre International du Vetex uit Kortrijk en Original Antwerp Gipsy Ska Orchestra Seven uit Antwerpen. Om 21.45u is het de beurt aan Gjovalin Nonaj om ons met zijn creatie Tirana <-> Brussels te verrassen. Topper van de avond is de Bulgaarse koning van de trouwfeestmuziek klarinettist Ivo Papasov. Het festival wordt afgesloten met de elektropop van Melodrom (Slovenië) en Balkan beats van DJ Gaetano Fabri.

:: 27 > 29-03-2008: vrijdag om 20 u 10 euro, zaterdag 18u, 16 euro, 29-03, 13 u 16 euro, (jonger dan twaalf jaar gratis, 60+ 7,50 euro) PSK Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni