2 miljoen euro voor restauratie standbeelden park Kleine Zavel

© tvbrussel
11/10/2010
De standbeelden die het park van de Kleine Zavel flankeren zijn toe aan een opknapbeurt. Ook voor de sokkels en het hekwerk komt een restauratie niets te vroeg. De federale overheid investeert 2 miljoen euro via Beliris.

De graven Egmont en Hoorn staan er nog statig bij in het midden van hun park, omringd door 48 standbeelden die de ambachten en gilden van de stad Brussel uitbeelden. Maar ze krijgen het moeilijk met hun evenwicht op de scheve sokkels. Hoe zou u zelf zijn na 150 jaar?

De enige remedie is restaureren. En dat gebeurt vanaf 2011, met 2 miljoen euro van Beliris, het federale ondersteuningsfonds voor Brussel.

"Al het smeedwerk van het parkje hangt als Meccaono aan elkaar," zegt Dina De Bock, ingenieur bij Beliris. "Als een van de elementen beschadigd raakt, sleept het de rest van het systeem mee."

De tand des tijds vreet aan de stenen en het brons. Het hoogteverschil tussen de Wolstraat en de Regentschapsstraat zorgt voor stabiliteitsproblemen. De voorbijrijdende tram en de luchtvervuiling doen er nog een schepje bovenop.

"Het is een complex dossier met blauwe hardsteen, brons en siersmeedwerk," zegt De Block. "We zijn een aantal jaar bezig geweest met het vooronderzoek om de vergunningsaanvraag om te restaureren zo goed mogelijk te documenteren."

Onlangs waren cultuurminnaars nog van hun sokkel geblazen toen ze twee beelden minder telden dan gewoonlijk. Niet gestolen zo bleek, maar al meegenomen om de restauratie voor te bereiden. De vergunningen zijn komende maand in orde. Volgend jaar starten de werken. Minutieus, want pas over enkele jaren staat alles weer op zijn plaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni