Druk muzikaal verkeer op Balkan Trafik met de Amsterdam Klezmer Band

Benjamin Tollet
© Agenda Magazine
05/04/2012
De Amsterdam Klezmer Band speelt al vijftien jaar klezmer en is met duizend concerten een van de actiefste Nederlandse groepen. Op Balkan Trafik heeft de band slechts één doel: de mensen doen dansen!

Job Chajes, saxofonist en oprichter van de Amsterdam Klezmer Band, leerde klezmermuziek kennen begin jaren 1990, toen hij bij Alec Kopyt, de zanger en percussionist van de groep, cd's ging kopiëren. "Genres zijn allang niet meer aan landen gebonden. Zo hoor je in Japan skamuziek, in China klassieke muziek en in Amerika Franse volksmuziek..." zegt Chajes. En dus ook klezmer in Amsterdam. De Amsterdam Klezmer Band begon in 1996 met een repertoire van New Yorkse klezmer van de jaren 1920 en '30.

Vanaf het begin speelde de Amsterdam Klezmer Band veel op straat. Chajes herinnert zich nog hoe hij ooit met de toenmalige accordeonist na een straatconcert gevraagd werd voor een bruiloft. Het is een mooie illustratie van de bedrijvigheid van de band, die nergens beter in zijn nopjes is dan spelend voor een publiek, op straat, in een theaterzaal of op een zomerfestival. Zo is de Amsterdam Klezmer Band er op vijftien jaar tijd in geslaagd om duizend concerten te spelen. "Het is hard werken, maar je wordt voortgestuwd door het publiek. Het is als het ware een machine die zichzelf aandrijft."

De ziel van de accordeon
Aanvankelijk koos de Amsterdam Klezmer Band vooral voor traditionals, maar de groep heeft ook steeds eigen composities gemaakt. Chajes schreef zijn eerste klezmerstuk in 1994 op vakantie in Schotland, "zittend op een rots tussen de koeien", toen zijn moeder voor hem een klarinet gekocht had op een rommelmarkt. Al snel werd het klezmerrepertoire uitgebreid naar Balkanmuziek, "geïnspireerd door groepen die ook op Balkan Trafik staan, zoals Taraf de Haïdouks en Kocani Orkestar. Wij treden trouwens op na Band of Gypsies (Taraf de Haïdouks en Kocani Orkestar samen op het podium, bt) en voor Dejan Lazarevic Orkestar, de winnaar van het Guca Trumpet Festival in Servië. Een heel leuke plek om te staan!"

"Klezmermuziek is eigenlijk uitgestorven door de emigratie van veel mensen uit Oost-Europa na de pogroms, het antisemitisme en de moord op zes miljoen joden. Sindsdien leeft de traditionele versie van klezmer voort in Amerika, al is die wel beïnvloed door jazz en bigbandmuziek," vertelt Chajes. "De zigeuner- en Balkanmuziek evolueert wel nog. Ik hoorde onlangs dat de accordeon pas in de jaren 1960 geïntroduceerd werd bij zigeuners in Oost-Europa. Op dertig jaar tijd hebben ze er een virtuoos soloinstrument van gemaakt, met een ongelooflijke techniek.Het is de ziel van die muziek geworden!"

Die constante evolutie wil de Amsterdam Klezmer Band ook illustreren door invloeden uit rap, ska en jazz toe te voegen. "Voor ik in 1993 saxofonist werd, was ik fulltime met rap bezig," zegt Chajes. "Dus rap ik nu ook in de Amsterdam Klezmer Band. En als je klezmer wat uptempo gaat spelen, kom je al snel in de buurt van ska. Het is leuk om muziek wat op te zwepen met uptempo, ska-achtige ritmes."

Inpluggen
In de Amsterdam Klezmer Band is er plaats voor saxofoon, trombone, trompet, klarinet, accordeon, contrabas en percussie, maar voor hun volgende album denken de leden eraan op te nemen met een drummer en een dj, en misschien ook met een gitarist.

"We willen meer richting hiphop, ska en funk gaan. Een breder georiënteerd album dat ook makkelijker bruikbaar is op de radio, want het is toch een frustratie dat we keer op keer voor volle zalen met dansende mensen spelen maar dat ik onze muziek nooit hoor als ik de radio opzet," zucht Chajes. "Wij luisteren ook naar Amy Winehouse, James Brown, Manu Chao en rappers uit Amerika. Het is tijd om uit het straatje van die akoestische band te stappen. In plaats van unplugged wordt de Amsterdam Klezmer Band plugged in! (Lacht)"

Klezmer Band treedt op 13 april 2012 om 0.30 uur op in Bozar

Balkan trafik
wanneer
: 12 > 15 april 2012
-----------------------

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Muziek , Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni