Brussel heeft nieuwe bewoners, van het meest vrijpostige soort. Bovendien zijn ze sluw, zo wil de volksmond toch. Samenleven met een vos, hoe doe je dat?

Een beetje Brusselaar heeft hem inmiddels zelf al gespot of er tenminste over gehoord: de vos in de straten van de stad. Ook in de intelligente documentaire Bruxelles sauvage. Faune capital of Brussels wild komt het roofdier nieuwsgierig aan de camera van de Brusselse filmmaker Bernard Crutzen snuffelen. Meer nog: hij filmt er zelfs eentje op bezoek bij een psycholoog.

Die vreemde en op het eerste gezicht tegenstrijdige cohabitatie tussen stadsmensen en wilde dieren, daar gaat het over in deze middellange documentaire. De vos mag dan een opmerkelijke hoofdrol spelen, deze docu is meer dan louter een vossenjacht. Ook een steenmarter, parkieten, padden, een everzwijn en een brilslang passeren de revue. De Brusselse parken en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tellen meer opmerkelijke fauna dan we vermoeden, dat lijkt het uitgangspunt van dit urbane ecoportet.

De regisseur stapt mee in de voetsporen van een ornitholoog, een amateur-insectenkenner en een maker van dierendocumentaires. De waaier aan dieren in het Brusselse groen die op die manier aan bod komt, is rijk en gevarieerd. Voeg er nog een gevatte commentaar vol weetjes aan toe, prachtig ingesproken door singer-songwriter Daan (Stuyven), en je krijgt een mooi, compact beeld van de soms vreemde integratie van wild in de stad. En toch denk je: wat als Crutzen zich enkel op de vos had geconcentreerd? Want geef toe: het beeld van een vos die de keuken van oudje binnen komt getrippeld om de brokjes in het voederbakje van een kat op te eten, dat is toch intrigerender dan shots van valken op kerktorens.

1469 REVIEW Wildinbrussel
Net die episodes over de opmerkelijke en spontane terugkeer van de vos in het Brusselse gewest leveren verrassende en leerrijke beelden, omdat er ook komaf wordt gemaakt met een aantal wilde verhalen en vooroordelen. Zo vertellen een boswachter en een ecologische antropologe zinnige dingen over het dier, zijn aard, habitat en de grenzen die de mens hem heeft opgedrongen. Uiteraard heeft niet iedereen het op die nieuwe, altijd onvoorspelbare ‘immigrant’ begrepen. Brussels wild, met zijn panoramische kijk op de biodiversiteit, wordt op die manier ook reflectief interessant. “Vossen geven ons misschien een les in samenleven,” klinkt het. Of Crutzen als een moderne fabeldichter? Van een vossenstreek gesproken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film , Shop

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni