Canadezen danken Belgen voor gulle kreeftafname

Nick Trachet
20/05/2010
De Belgen zijn de grootste kreefteters ter wereld. Dat wil Canada jaarlijks vieren met een kreeftenfestival op het einde van de lente, dit jaar tussen 21 mei en 20 juni. Met name de buurt rond de vismet maakt zich op voor een menu met kreeft in een glansrol.

In 1999 ontwikkelden enkele Brusselse restaurants de traditie om de aankomst van de nieuwe kreeft uit Canada te vieren met een festival. Ze zetten de lekkernij centraal op de kaart in uiteenlopende bereidingen, met evenveel variaties als er deelnemende restaurants zijn.

Sinds drie jaar is het initiatief uitgebreid. Onder impuls van importeur Lobster Fish, de provincie Nova Scotia en de Canadese ambassade zijn er een rits restaurants bijgekomen die meedoen aan dit Festival van de Canadese kreeft . Honderd zijn het er dit jaar, verspreid over heel België, meer dan twintig alleen al in Brussel en de rand. Allemaal bedenken ze een menu waarin Canadese kreeft de hoofdrol speelt, nu eens als voorgerecht of soep, dan weer als hoofdgerecht.

Grootste afnemer
België, en dus ook Brussel, is van levensbelang voor de Canadese kreeftenexport. In het Noord-Amerikaanse land is de visserij een billion dollar business , en België is de tweede grootste afnemer, net na de Verenigde Staten!

Elk jaar vindt meer dan duizend ton levende Canadese kreeft zijn weg naar België. De belangrijkste aanvoerplek is Brucargo (Zaventem). Het grootste deel wordt verdeeld door Lobster Fish, met vestiging aan de Brandhoutkaai. De centrale opslag van het bedrijf zit echter in Deerlijk (West-Vlaanderen). Het gaat om meer dan een miljoen kreeften. Voeg daarbij de andere vormen van kreeft (diepvries, blik, Europese kreeft en een beetje import vanuit de USA), trek er de heruitvoer van af (Belgische bedrijven leveren aan Nederland en Noord-Frankrijk),
en dan mogen we bijna met zekerheid stellen dat de Belg de grootste kreefteneter ter wereld is, met meer dan honderd gram per persoon per jaar.

Toch ligt de consumptie van kreeft vooral geconcentreerd rond de eindejaarsfeesten. Dat is vervelend, omdat het vangstseizoen net in het voorjaar ligt, vooraleer de dieren in de zomer gaan vervellen. In die vervellingsperiode zijn kreeften minder lekker en moeilijk te transporteren. In het najaar koelt het klimaat snel af en valt de visserij stil. Een Canadese kreeft in december is dus een kreeft die al maanden in een tank wordt bewaard. Een kreeft in de late lente (of de zomer) komt veel verser uit de zee.

En Bellevue
Het gaat al jaren de goede kant op met de kreeft in de VS en Canada: de vangst wordt streng beheerd, en dat wordt beloond met stevige bestanden, goede vangsten en lagere prijzen. Een extra reden voor de Canadezen om de consumptie ervan te promoten. En een voordeel voor ons om goedkoper van kreeft te kunnen genieten. Kreeft, koud en Bellevue (gekookt met sla en mayonaise), is immers de ideale zomermaaltijd.

Het initiatief wordt gesteund door de Meesterkoks van België (24 leden doen mee). In Brussel zijn de deelnemende eethuizen vooral geconcentreerd rond Sint-Katelijne en de vismarkt.

:: De volledige lijst van deelnemers staat op de website van de Canadese ambassade

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni