Cantillon presenteert koperkleurig gelegenheidsbier

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
13/09/2013
Over de internationale populariteit van de Belgische ambachtelijke bieren, en dus ook van de Brusselse en Pajotse lambiekberen, hoeven we het hier niet meer te hebben. Onlangs kwam de Anderlechtse lambiekbrouwerij Cantillon weer even in het nieuws nadat speculanten hun bieren voor astronomische bedragen verkochten aan buitenlandse beergeeks.

Terwijl Cantillon net graag de faire verkoop van haar bieren wil garanderen. Dat is ook een van de ideeën achter de jaarlijkse Zwanze Day die Cantillon organiseert. Op die dag wordt een beperkt gelegenheidsbier van de brouwerij op één en dezelfde dag tegelijk gepresenteerd in een kleine vijftig biercafés over de hele wereld.

De Zwanze 2013 is inderdaad een bijzonder bier voor Cantillon want het betreft een bier van hoge gisting, waar brouwers Jean en Jean-Pierre van Roy natuurlijk in de eerste plaats specialisten van de spontane gisting zijn. De gisten voor dit bier werden gekozen in samenwerking met het Institut Meurisse. Het werd in maart 2012 gebrouwen en gistte dan vier werken in een inoxtank. Daarna werd er toch tien procent lambik aan toegevoegd alvorens het bier overgepompt in vaten van 400 liter. Na nog eens zes maanden werden ze dan op vaten en flessen getrokken voor een tweede gisting die uiteindelijk voor een alcoholpercentage van 7,2 zorgde. Zo komt het koperkleurig bier enigszins in de buurt van de abdijbieren - wat de brouwers tot een zwanzenverhaal over de abdij van Kuregem verleidde, waarvan de fundamenten zich onder de brouwerij zouden bevinden. De 'Kuregem' bestaat in ieder geval echt en wordt op 14 september geserveerd in Moeder Lambic Fontainas en Moeder Lambic Sint-Gillis. De lijst met buitenlandse cafés vind u op de website.

Meer info op www.cantillon.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni