Premetro Victor Horta opnieuw open

© brusselnieuws.be
22/01/2012
Het premetrostation Victor Horta was zondag de hele dag gesloten door vandalisme. In het station werden in de nacht van zaterdag op zondag zware beschadigingen aangericht en er werd verf in het rond gegooid. Maandag tegen de middag werd het station weer opengesteld voor passagiers.

Volgens het Brusselse parket hadden de vandalen ballonnen met verf gevuld en die daarna in het rond gegooid. De schade is aanzienlijk. De ondergrondse tramlijnen die er normaal halt houden, stopten er tot maandagmiddag niet.

De daders zouden de toegangspoorten geblokkeerd hebben met houten blokken om op die manier het station binnen en buiten te glippen.

Ook maandagochtend bleef het station nog gesloten omdat er schoongemaakt moest worden. Pas tegen de middag mochten passagiers weer binnen.

Het is niet de eerste keer dat vandalen huishouden op het MIVB-net. In september 2010 namen gemaskerde bendes bijvoorbeeld de ticketautomaten in drie verschillende haltes onder handen. "Maar dit is toch van een heel andere omvang. Het hele station is beklad," aldus Van hamme.

Het is momenteel onduidelijk of het om puur vandalisme of een vorm van activisme gaat.

'Extra agenten nodig'
Minister-president Charles Picqué (PS) zegt dat het incident aantoont dat "het absoluut noodzakelijk is snel iets te ondernemen tegen het bestaande tekort aan personeel bij de metrobrigade". Hij pleitte eerder al om 200 à 300 agenten aan te nemen om die te versterken. "Een versterking van de politiediensten is daarom meer dan ooit noodzakelijk om de orde op het openbare vervoersnetwerk te handhaven," vindt Picqué. "Des te meer daar de MIVB aangekondigd heeft dat het aantal reizigers tussen 2010 en 2011 met 5% gestegen is."

Opschudding
In de nasleep van het Horta-incident zorgde MR-parlementslid Alain Destexhe voor wat opschudding op de sociale netwerksite facebook. "Marion, je Noorse vrienden hebben weer toegeslagen," schreef hij op het profiel van Marion Lemesre, MR-gemeenteraardslid van Brussel.

Het bericht van Destexhe zorgde snel voor commotie, en ook de reactie van hemzelf liet niet lang op zich wachten. "Ik heb er spijt van als mijn woorden sommige mensen gekwetst hebben. Laat mij evenwel verder met rust. Het is een private joke tussen mijzelf en een vriendin. En dan nog, als ik wil denken dat er Noren verantwoordelijk zijn voor de vandalisme, dan is dat mijn zaak." De comment werd ondertussen van de facebookpagina van Lemesre verwijderd.

In sommige kringen is 'Noors' synoniem voor 'Noord-Afrikaans', laten enkele waarnemers weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni